Croația a anunțat vineri că a ales 12 avioane de vânătoare second-hand de tip Dassault Rafale F3R, care urmează să înlocuiască vechile aeronave MiG-21 moștenite de la Iugoslavia. Valoarea contractului între Zagreb și Paris se ridică la aproape un miliard de euro, relatează publicația La Voix du Nord.
Potrivit presei croate, contractul urmează să fie semnat anul acesta, iar primele șase avioane Rafale ar urma să fie livrate în 2024. Acordul acoperă livrarea celor 12 avioane (10 monoloc și două biloc), inclusiv armament, un simulator de zbor și pregătirea piloților și personalului tehnic de la sol. Avioanele vor fi echipate cu rachete aer-aer MBDA MICA și muniție ghidată Armement Air-Sol Modulaire (AASM).
Ca urmare a deciziei Croației, numărul de avioane Rafale vândute în străinătate ajunge la 156, în timp ce aviația și forțele navale franceze dispun de un număr de 152 de avioane de acest tip.
Premierul croat Andrej Plenkovic a explicat că oferta franceză de 999 milioane de euro a fost considerată drept cea mai avantajoasă.
“La cel mai mic preț, Croația obține cel mai bine cotat și cel mai bine echipat avion”, a subliniat șeful guvernului de la Zagreb.
Guvernul de la Zagreb a avut de ales între avioane noi F-16 C/D Block 70 (din SUA) sau Saab Gripen C/D (din Suedia) ori aeronave second-hand Rafale F3-R din Franța sau C/D Block 30 din Israel.
Croația a mai încercat în trecut să achiziționeze aeronave F-16 uzate din Israel, însă afacerea a căzut în urma opoziției manifestate de Washington.
Forțele Aeriene Croate au în prezent în dotare o escadrilă de avioane de vânătoare MiG-21, a căror durata de viață operațională expiră în 2024. România și Croația sunt ultimele țări din Europa care continuă să utilizeze aeronave MiG-21.
După Grecia, care a achiziționat 18 aeronave de luptă Rafale, „faptul că o țară europeană alege oferta unei alte țări europene este un semnal puternic“ a declarat ministrul francez al Apărării, Florence Parly, care a salutat decizia Croației de a achiziționa avioane de fabricație europeană.
“Decizia Croației de a cumpăra 12 avioane de vânătoare franceze Dassault Rafale F3R second-hand reflectă consolidarea relațiilor strategice dintre Franța și Croația și dorința lor comună de a lucra la dezvoltarea unei apărări europene puternice și ambițioase”, a mai afirmat Parly.
Spre comparație, în 2013, România a plătit 628 de milioane de euro pentru cele 12 avioane de luptă F-16, la mâna a treia, care au fost modernizate la standardul MLU. Marea majoritate a banilor, circa 500 de milioane de euro, s-au dus în modernizarea lor și în instruirea piloților și a personalului de la sol, potrivit Pro TV.
De precizat că avioanele second-hand Rafale achiziționate de Croația, care provin din inventarul aviației franceze, au o vechime mult mai mică decât aeronavele F-16 luate de România, care au fost fabricate între anii 1981 şi 1983, fiind utilizate inițial de aviația americană, iar ulterior de cea portugheză, potrivit site-ului F-16.net.