ApărareȘtiri

Criza din Ucraina: Pentagonul a plasat 8.500 de militari în stare de alertă, fiind pregătiți pentru un transfer rapid în Europa

Sursa: U.S. Marine Corps

Statele Unite au plasat în alertă până la 8.500 de militari, care ar putea fi încadrați în rândul Forței NATO de Răspuns în cazul invadării Ucrainei de către Rusia, a anunțat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

„Numărul de trupe pe care secretarul (al Apărării) le-a pus în alertă maximă este de până la 8.500 de oameni”, a afirmat luni oficialul american, subliniind că „nu a fost luată nicio decizie cu privire la desfășurarea de forțe în afara Statelor Unite în acest moment”. Dar „este foarte clar”, a adăugat el, „că rușii nu au nicio intenție în prezent să înceapă procesul de detensionare”.

Militarii americani plasați în alertă sunt pregătiți ca în termen de cinci zile să fie dislocați în Europa pentru a consolida forța de reacție rapidă a alianței transatlantice, formată din 40.000 de militari, a anunțat Pentagonul.

În încercarea de a echilibra raportul de forțe, SUA și o serie de țări NATO au anunțat că sunt pregătite să trimită forțe terestre, navale și aeriene pe Flancul estic al alianței, inclusiv în România, informează portalului de știri swissinfo.ch.

Rusia cere un angajament scris privind neextinderea NATO către Ucraina și Georgia și cere retragerea forțelor și armamentului străin din țările din Europa de Est care au aderat la NATO după 1997, în special din România și Bulgaria. România și țările occidentale consideră aceste cereri drept „nenegociabile”.

Potrivit unei surse diplomatice europene, în contextul tensiunilor în continuă creștere, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, și omologul său rus, Serghei Lavrov, urmează să se întâlnească, însă ultima rundă de discuții a fost un eșec.

Totodată, șeful Pentagonului a prezentat liderului de la Casa Albă o serie de opțiuni pe care Washingtonul le poate implementa înainte de o eventuală invazie rusească, precum zboruri ale bombardierelor americane în regiune, dislocarea de nave militare în Marea Neagră și mutarea de trupe și echipamente suplimentare din alte părți ale Europei în Polonia, România și alte țări învecinate cu Ucraina.