Covid-19: Agenția de spionaj Mossad a adus în Israel sute de milioane de echipamente de protecție
Agenția israeliană de informații Mossad a ajutat la combaterea pandemiei de coronavirus în Israel prin aducerea în țară a sute de milioane de echipamente de protecție și mii de dispozitive medicale, inclusiv din state cu care Ierusalimul nu are relații diplomatice, se arată într-un raport intern, citat de site-ul de știri Ynet și televiziunea i24News.
Potrivit raportului, agenția a livrat 2,5 milioane de perechi de ochelari de protecție (și alte 5,5 milioane comandate), 80 de milioane de măști chirurgicale (și 14 milioane comandate), 1,3 milioane de măști de tip N, 95 de milioane de mănuși de unică folosință, peste 30 de tone de substanțe dezinfectante și cel puțin 1.300 de ventilatoare medicale (și alte 4.700 care urmează să fie primite în perioada iunie-octombrie).
De asemenea, se mai menționează că au fost aduse patru milioane de combinezoane de protecție și două milioane de truse de testare, precum și diverse medicamente.
Agenții Mossad au reușit chiar să obțină materiale medicale din state care nu au relații diplomatice cu Israel, cum ar fi țările din Golf.
Agravarea pandemiei de coronavirus a provocat o competiție acerbă la nivel global pentru obținerea de kituri de testare măști și alte echipamente de protecție, astfel că unele țări au apelat la mijloace mai puțin cinstite pentru a pune mâna pe aceste produse, chiar cu riscul provocării de tensiuni cu state în mod tradițional prietene.
Panicate de agravarea pandemiei, unele țări au apelat la agențiile de spionaj pentru a obține astfel de materiale, inclusiv în urma unor operațiuni clandestine.
De asemenea, multe state au interzis exporturile de materiale medicale.
Abraham L Newman, profesor la Universitatea Georgetown, și Henry Farrell, profesor de științe politice și afaceri internaționale la Universitatea George Washington, au declarat că există riscul ca “lumea să se afunde în neîncredere și egoism”.
„Nivelul ridicat de suspiciune reciprocă care există în prezent între state va face mai dificilă coordonarea unui răspuns internațional”, au scris cei doi academicieni într-un material publicat în martie de revista Harvard Business Review.