ApărareȘtiri

Corpul de Pușcași Marini al SUA ar putea înființa regimente de luptă în zonele de litoral/Unitățile ar putea acționa și în Marea Neagră

Sursa: U.S. Marine Corps

Corpul de Pușcași Marini al SUA analizează posibilitatea înființării a trei regimente specializate în lupta în zonele de litoral, pe fondul creșterii riscurilor izbucnirii unui potențial conflict cu China în zona indo-pacifică. Unitățile ar putea acționa și în alte zone maritime contestate, cum ar fi Marea Baltică sau Marea Neagră, relatează US Naval Institute (USNI News).

Corpul de Pușcași Marini al SUA trece printr-un amplu proces de reorganizare cu scopul creșterii mobilității unităților sale, în special prin eliminarea echipamentului greu, astfel încât să poată opera cu succes pe insulele din Pacific. În acest sens, Pentagonul se gândește să înființeze un nou tip de unitate, cunoscută sub numele de Marine Littoral Regiment (MLR), care ca include între 1.800 și 2.000 de militari.

Generalul de brigadă Benjamin Watson, comandantul centrului de cercetare al Corpului Pușcașilor Marini (Marine Corps Warfighting Lab), a declarat recent că primul regiment, cu baza în Hawaii, ar urma să atingă stadiul de capacitate operațională inițială în anul fiscal 2023.

„S-a discutat despre crearea a până la trei în Pacific între acum și 2030 și ar fi dislocate pe poziții înaintate în Pacific, deși ar putea – în funcție de experimentele pe care le facem – ar putea fi prin rotație”, a afirmat Watson, în cursul unei conferințe a Asociației Industriei de Apărare din SUA, care a avut loc la începutul lunii februarie.

Generalul a precizat că unitățile MLR ar putea funcționa și în alte zone contestate, precum Marea Neagră sau Golful Persic.

„Dar, de asemenea, credem, pe măsură ce facem analize de sensibilitate, că are o mare aplicabilitate pe tot globul, în locuri precum Marea Baltică sau Golful Persic, Marea Roșie, Marea Neagră etc. – orice fel de teren litoral foarte contestat”, a adăugat Watson.

„Este o unitate concepută pentru a fi letală, în primul rând, pe uscat sau pe mare și de pe uscat pe mare, să funcționeze în unități mici cu amprentă redusă și să aducă capabilități care să ajute o forță navală sau comună mai amplă, în special într-un mediu contestat sau blocat”, a explicat generalul american.