ApărareIntelligenceȘtiri

Controversatul plan de pace în Orientul Mijlociu al lui Trump: „Pactul secolului” sau „palma secolului”?

Donald Trump, președintele SUA, a dezvăluit marți „Pactul secolului”, un controversat plan de pace pentru îndelungatul conflict israeliano-palestinian. Propunerea, care prevede păstrarea Ierusalimului drept capitală indivizibilă a Israelului, a fost criticată de liderii palestinieni, care susțin că avantajează Israelul, potrivit Reuters și BBC.

„Viziunea mea prezintă o oportunitate de câștig pentru ambele părți, o soluție realistă cu două state, care rezolvă riscul pe care îl prezintă un stat palestinian la adresa securității Israelului”, a afirmat Trump.

Principalele prevederi ale planului:

•Statele Unite vor recunoaște suveranitatea Israelului asupra unei părți a Cisiordaniei, regiune ocupată de Israel în urma Războiului de Șase Zile din 1967. Planul include o hartă despre care Trump susține că ilustrează compromisurile teritoriale pe care Israelul este dispus să le accepte;

•Planul „dublează teritoriul palestinian și va oferi o capitală palestiniană în estul Ierusalimului”. Organizația de Eliberare a Palestinei (PLO) a declarat că planul Casei Albe va acorda palestinienilor controlul a doar 15% din regiunea „Palestina istorică”. Netanyahu a declarat că planul propune ca viitoare capitală palestiniană să fie situată la Abu Dis, o localitate de la marginea Ierusalimului;

•Ierusalimul „va rămâne capitala indivizibilă a Israelului”. Atât Israelul, cât și palestinienii au pretenții asupra orașului sfânt. Palestinienii insistă ca Ierusalimul de Est, pe care Israelul l-a ocupat în 1967, să fie capitala viitorului lor stat;

•O ocazie pentru palestinieni să-și formeze „un stat independent al lor”, dar Netanyahu susține că „Israelul oferă palestinienilor, la finalul procesului, o suveranitate condiționată și limitată”;

•”Niciun palestinian sau israelian nu va fi dezrădăcinat”, mențiune ce sugerează că așezările evreiești existente în Cisiordania vor rămâne, deși acestea sunt considerate ca fiind ilegale din prisma legislației internaționale;

•Israelul va colabora cu regele Iordaniei pentru a garanta status quo-ul privind administrarea locurilor sfinte din Ierusalim.

Trump și-a prezentat planul alături de premierul israelian Beniamin Netanyahu, însă niciun lider palestinian nu a participat la evenimentul de la Casa Albă.

Președintele palestinian Mahmoud Abbas a respins planul de pace propus de liderul SUA, catalogând acordul drept „palma secolului”.

“Le spun lui Trump și Netanyahu: Ierusalimul nu este de vânzare, toate drepturile noastre nu sunt de vânzare. Afacerea dvs., conspirația, nu va trece”, a afirmat liderul palestinian.

De asemenea, gruparea militantă palestiniană Hamas, care controlează Fâșia Gaza, a respins acordul, afirmând că documentul are drept scop să „lichideze proiectul național palestinian”.

ONU a transmis că a susține în continuare o soluție cu două state, având la bază frontierele existente înainte de războiul din 1967, când Israelul a ocupat Cisiordania și Fâșia Gaza.