InfrastructurăȘtiri

Consilier prezidențial american: România, un exemplu pentru Europa Centrală în privința protejării infrastructurii esențiale

Foto: Nuclearelectrica

Eforturile României în privința protejării infrastructurii esențiale sunt un exemplu pentru regiunea central-europeană și a Mării Negre, a afirmat Jake Sullivan, consilierul președintelui SUA pentru Securitate Națională, în cadrul unei convorbiri telefonice cu șeful diplomației de la București, Bogdan Aurescu, se arată într-un comunicat al Casei Albe.

Discuția telefonică a avut loc pe 13 septembrie, în contextul celei de-a zecea aniversări a Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic dintre SUA și România și a Acordului privind apărarea antirachetă, act în urma căruia s-a stabilit amplasarea unui sistem antibalistic Aegis Ashore la baza militară din Deveselu, județul Olt.

Consilierul prezidențial american a salutat eforturile României de a-și proteja infrastructura esențială, afirmând că inițiativele țării noastre în acest domeniu servesc drept exemplu pentru regiunea central-europeană și pontică.

Oficialul american a menționat că inițiativele de cooperare bilaterală între București și Washington contribuie la consolidarea securității regionale, inclusiv prin întărirea rezilienței țărilor NATO împotriva provocărilor și influențelor nocive externe.

Jake Sullivan a subliniat și importanța Acordului dintre Guvernele României și Statelor Unite privind cooperarea în sectorul energiei atomice civile. În baza acestui acord, România, în parteneriat cu SUA, va construi Reactoarele 3 şi 4 la CN Cernavodă, iar Reactorul 1 va fi retehnologizat, păstrând tehnologia CANDU 6.

Acordul pe tema energiei atomice vine în contextul în care, în iulie 2020, Guvernul de la București a decis încetarea negocierilor cu grupul China General Nuclear Power Group (CGN) pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, motivând că în cei șapte ani de colaborare cu chinezii proiectul a stagnat.