ApărareȘtiri

Congresul SUA a blocat în secret exporturile de armament american către Turcia timp de aproape doi ani

Sursa foto: worldbulletin.net

Patru lideri cheie ai Congresului Statelor Unite au blocat în secret vânzările majore de armament american către Turcia în ultimii aproape doi ani, într-o încercare de a convinge Ankara să renunțe la sistemul rusesc S-400, relatează site-ul Defense News.

Acțiunea reprezintă un semn al disensiunilor majore dintre cele două țări NATO în urma apropierii Turciei de Rusia.

Deși nu se știe exact câte contracte potențiale au fost blocate, cel puțin două vânzări majore sunt afectate: un contract privind lucrări de mentenanță la nivelul structurii avioanelor F-16 ale Forțelor Aeriene Turce și licențe de export pentru motoare fabricate în SUA, de care Turcia are nevoie pentru a finaliza exportul de elicoptere de atac T129 către Pakistan.

De-a lungul ultimelor decenii, Statele Unite au fost principalul furnizor de armament al Turcia, însă dependența Ankarei de SUA în această privință s-a diminuat în ultimii ani în contextul dezvoltării industriei turcești de apărare.

În ultimii 15 ani, Turcia și-a redus dramatic importurile de armament, ajungând de la treilea cel mai mare importator din lume în perioada 1995-1999 la al cincisprezecelea importator în intervalul 2015-2019, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

Atunci când Congresul blochează exporturile de armament încearcă, în general, să-și manifeste nemulțumirea față de o anumită acțiune militară sau politică a țării vizate. De exemplu, în 2019, o parte din congresmenii au încercat să blocheze exporturile de armament către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite ca urmare implicării celor două țări în sângerosul război din Yemen.

Blocarea vânzărilor de armament este un instrument diplomatic major pe care Statele Unite nu l-au folosit împotriva Turciei din 1978, după ce armata turcă a invadat și ocupat nordul Ciprului.

Defense News a aflat despre situație de la o serie de surse din Congres, Administrația de la Casa Albă și industria apărării din SUA, care au făcut vorbit despre această situație sub protecția anonimatului datorită sensibilității subiectului.

Contactați de jurnaliștii de la Defense News, Președintele Comitetului pentru Relații Externe din Senatul SUA, Jim Risch, (R-Idaho), și Mike McCaul, (R-Texas), membru al Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, au confirmat că au blocat o serie de vânzări de armament către Turcia.

“Există preocupări serioase cu privire la [achiziționarea de către Turcia a sistemului rusesc S-400] în ambele partide și în ambele camere de pe Capitolu, iar până la rezolvarea problemelor legate de această achiziție, nu pot și nu voi susține vânzarea de armament către Turcia”, a afirmat senatorul Risch într-un e-mail către Defense News.

La rândul său, McCaul a afirmat că “achiziționarea sistemului rusesc S-400 de către Turcia este inacceptabilă și subminează misiunea NATO de a descuraja agresiunea rusă”.

Congresmenii au criticat și relațiile tot mai apropiate între președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus, Vladimir Putin. De asemenea, refuzul lui Erdogan de a achiziționa sistemul antirachetă Patriot din SUA în loc de S-400, dar și invazia unilaterală a Turciei în nordul Siriei împotriva kurzilor, sunt alte acțiuni care au iritat Congresul.

Turcia s-a plâns în mai multe rânduri că Administrația Obama a refuzat să vândă Ankarei sistemul Patriot, astfel că nu a avut altă opțiune decât să achiziționez sistemul rusesc S-400. Totuși, este de remarcat că Ankara a anunțat că a decis să cumpere S-400 în septembrie 2017, la peste o jumătate de an după instalarea Administrației Trump.

“Turcia este de mult timp un aliat strategic al Statelor Unite. Această relație s-a deteriorat dramatic în ultimii ani și se deteriorează rapid în continuare”, a adăugat Risch. „Achiziționarea de către președintele Erdogan a sistemului rusesc S-400 a schimbat semnificativ natura relației noastre. Această achiziție aduce beneficii adversarului nostru, [Vladimir] Putin, și amenință integritatea alianței NATO”.

Alți doi congresmeni cu un rol cheie în privința aprobării exporturilor militare – Eliot Engel, (D-New York), președintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanților, și senatorul Bob Menendez, (D-New Jersey) – au refuzat, de asemenea, să aprobe vânzările de armament către Turcia, potrivit mai multor surse din Congres. Contactați de Defense News, cei doi politicieni au refuzat să comenteze subiectul.

Potrivit unui oficial american anonim, Turcia a iritat și mai mult Congresul după ce în luna noiembrie a folosit sistemul rusesc S-400 pentru a urmări și ținti o aeronavă turcească F-16, o acțiune interpretată ca o amenințare implicită împotriva altor utilizatori de aparate F-16, cum ar fi Statele Unite.

“Nu a fost doar în mod intenționat o provocare, dar s-a întâmplat a doua zi după ce Erdogan a fost în Biroul Oval”, a precizat sursa menționată anterior.

Decizia Turciei, anunțată în septembrie 2017, de a achiziționa sistemul antirachetă S-400 din Rusia a creat disensiuni majore între Turcia și partenerii săi din alianță. Oficialii NATO au avertizat că Turcia ar putea compromite securitatea NATO dacă ar conecta S-400 la sistemele aliate, deoarece sistemulul rusesc ar putea fi folosit pentru a permite Moscovei să acceseze rețelele informatice ale alianței. De asemenea, oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că sistemul S-400 ar putea fi folosit de spionii ruși pentru a afla mai multe despre capacitățile aeronavei de generația a cincea F-35.

Drept urmare, SUA au luat decizia de a exclude Turcia din programul F-35, iar avioanele de acest tip construite pentru Ankara au fost preluate de Forțele Aeriene Americane.

În contextul în care Erdogan și Donald Trump par să fie în relații amicale, Casa Albă a depus eforturi pentru presa congresmenii să aprobe vânzările de armament către Turcia, potrivit unei alte surse din Congres, care a remarcat că opoziția față de Turcia este bipartidică.

Pe de altă parte, într-un mesaj către Defense News, Ambasada Turciei la Washington a transmis că “există mai multe cazuri de achiziții de armament de către Turcia care sunt în așteptarea în Congres”.

“În calitate de membru ferm al NATO și aliat al SUA, suntem siguri de aprobarea acestor cereri fără întârziere, ce va fi un rezultat natural al cooperării noastre strategice”.

“Statele Unite sunt partenerul nostru comercial numărul 1 în industria de apărare și credem că este în interesul strategic, atât al Turciei, cât și al Statelor Unite, să intensificăm în continuare cooperarea noastră bilaterală în acest domeniu”, a precizat Ambasada.

Nu este clar dacă o acțiune de represalii, cum este blocarea vânzărilor de armament, îl va convinge pe Erdogan să revină la masa negocierilor, ori va împinge Turcia și mai mult în orbita Rusiei.