ApărareȘtiri

Congresmenii, sceptici cu privire la redistribuirea trupelor americane în Europa/România, posibil beneficiar al măsurii

Sursa: defensenews.com

Congresmenii americani dintr-o comisie de specialitate a Camerei Reprezentanților s-au declarat sceptici cu privire la planul Casei Albe de a modifica în mod substanțial distribuția forțelor militare americane în Europa, politicienii făcând în special referire la lipsa detaliilor în legătură cu costurile, rolurile trupelor prin rotație și modul în care noul plan va descuraja agresivitatea Rusiei, informează portalul de știri și analize al US Naval Institute (USNI News).

„Suntem încă în curs de dezvoltare și maturizare a acestui plan” de retragere a 6.400 de militari americani din Europa și de mutare a altor 5.600 în diverse locații din Europa, a declarat James Anderson, subsecretar interimar în cadrul Pentagonului, în cursul unei audieri în Comitetul pentru Servicii Armate al Camerei Reprezentanților.

În luna iulie, Pentagonul a anunțat că va retrage până la 12.000 din cei 36.000 de militari americani staționați în Germania și va repoziționa o parte din ei în alte țări NATO, cum ar fi Belgia și Italia, iar alții vor fi desfășurați prin rotație în state din estul Europei, precum România, Polonia, Estonia, Lituania sau Letonia.

Anderson a afirmat săptămâna trecută că „costurile vor fi repartizate în timp”, dar nu a putut oferi mai multe detalii în acest sens.

În cadrul audierii, congresmenul republican Bradley Byrne (R-Alabama) a declarat că „pare că reducem prezența trupelor noastre în Europa”, fără să existe progrese clare în ceea ce privește descurajarea Kremlinului. Făcând referire la acțiunile președintelui rus Vladimir Putin, în urma cărora Moscova a anexat Crimeea, Byrne a afirmat că este „convins că o va face din nou”.

Congresmenul republican nu a fost singurul care și-a exprimat preocupările în legătură cu planurile Casei Albe.

Anderson a explicat în timpul audierii că nu a fost prezent sau implicat direct în procesul decizional care a dus la acest plan; că nu știe ce unități vor fi mutate și unde sau dacă aliații au fost consultați înainte ca Pentagonul să-și anunțe decizia sau dacă Departamentul de Stat i-a alertat pe aliații NATO despre schimbări; și că nu are o estimare mai precisă a costurilor generate de aceste modificări.

Președintele comisiei, democratul Adam Smith (D-Washington), a declarat că lipsa detaliilor „nu este acceptabilă”.

Anderson, care l-a citat pe secretarul Apărării, Mark Esper, a afirmat că redistribuirea forțelor SUA în Europa va costa „ câteva miliarde” de dolari.

Pentru a menține pregătirea forțelor din Europa și calendarul de exerciții, „mișcările vor fi etapizate”, a mai spus Anderson. El a adăugat, „în istoria NATO, am făcut mișcări mai mari decât aceasta” – cum ar fi la sfârșitul Războiului Rece – care nu au afectat negativ pregătirea forțelor americane.

Anderson a mai spus că Pentagonul „este încântat de posibilitățile” de a întări poziția alianței în regiunea Mării Negre, prin rotația de forțe în România și Bulgaria, lucru ce va sublinia angajamentul SUA față de flancul sud-estic al alianței.

Întrebat de mai mulți congresmeni când va putea Pentagonul să ofere mai multe detalii despre acest plan, Anderson a replicat că acest lucru va fi posibil „la începutul anului 2021”.