ApărareȘtiri

Conflictul din Nagorno-Karabah: Rusia, pregătită să ajute Erevanul dacă luptele se extind pe teritoriul armean

Sursa: MoD Armenia

Rusia a anunțat sâmbătă că va oferi asistența “necesară” Erevanului în conflictul său cu Azerbaidjanul pe tema regiunii separatiste Nagorno-Karabakh, însă doar dacă luptele se vor extinde și pe teritoriul armean, relatează Agence France Presse.

“Rusia va acorda Erevanului toată asistența necesară dacă ciocnirile vor avea loc direct pe teritoriul Armeniei”, a transmis Ministerul de Externe de la Moscova, solicitând beligeranților să înceteze imediat ostilitățile.

Anterior, premierul armean armean Nikol Pashinyan a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să înceapă consultări “urgente” cu privire la ajutorul pe care Rusia l-ar putea oferi pentru a asigura securitatea ţării sale.

Cererea Erevanului survine după ce Armenia și Azerbaidjanul nu au reușit să cadă de acord asupra unui nou armistițiu în cursul discuțiilor de vineri de la Geneva.

Rusia are o bază militară în Armenia, la Gumri, și are un tratat de apărare colectivă cu Erevan.

În acelaşi timp, purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova a precizat la televiziunea rusă că “formatele concrete” ale unei asistenţe vor fi discutate.

Într-o scrisoare adresată lui Vladimir Putin, Pashinyan a afirmat că ostilitățile se apropie de graniţele Armeniei şi a i a reiterat faptul că Turcia, aliatul Azerbaidjanului, sprijină ofensiva regimului de la Baku.

Carey Cavanaugh, fost ambasador al SUA, consideră că o intervenţie militară extinsă în conflict nu este în interesul Moscovei, potrivit agenției Agerpres.

“Este imposibil să se măsoare riscurile, dar o intervenţie a trupelor ruse sau turce în această etapă ar conduce la o escaladare semnificativă a conflictului”, a declarat el pentru AFP.

Potrivit acestuia, armata rusă “şi-ar putea scoate trupele din garnizoana de la Gumri pentru a asigura securitatea frontierei” armene sau oferi asistenţă refugiaţilor care fug de lupte.

Ministrul armean de externe Zohrab Mnatsakanyan şi omologul său azer Djeihun Bairamov s-au întâlnit vineri la Geneva într-o încercare nereuşită de a găsi o soluţie la criză.

Vineri seară, mediatorii francezi, ruşi şi americani, reuniţi în cadrul “grupului OSCE Minsk”, au indicat că beligeranţii au fost de acord cu o serie de măsuri, în special angajamentul de “a nu viza în mod deliberat populaţiile civile sau ţinte nemilitare”.

Cu toate acestea, “ministerul apărării” din Nagorno-Karabah a acuzat sâmbătă Azerbaidjanul că a bombardat capitala acestei regiuni secesioniste, Stepanakert, şi oraşul strategic apropiat, Şuşa.

Ministerul a raportat “răniţi printre civili la Şuşa”. La rândul său, Baku a respins acuzaţiile că a bombardat Stepanakert.