• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană – noi niveluri pentru cadmiu și plumb pentru o mare varietate de produse alimentare

    Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

    Comisia Europeană a stabilit noi niveluri pentru cadmiu și plumb pentru o mare varietate de produse alimentare, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Modificările legislative adoptate miercuri, 11 august, intră în vigoare din data de 30 august 2021 pentru plumb și din data de 31 august 2021 pentru cadmiu și se aplică la nivel național.

    ”La baza acestei decizii a stat concluzia Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și a raportului FAO/OMS, că plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării la copiii mici și probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți, dar și faptul că nivelurile actuale de expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetușilor, a sugarilor și a copiilor”, se arată în comunicatul de presă al ANSVSA.

    În ceea ce privește cadmiul, având în vedere că acesta este toxic pentru rinichi și poate cauza disfuncție renală și doza săptămânală tolerabilă de 2,5 μg/kg, EFSA a concluzionat că există subgrupuri de populație cum ar fi vegetarienii, copiii, fumătorii și persoanele care trăiesc în zone puternic contaminate, la care se poate depăși doza săptămânală tolerabilă de aproape 2 ori. Prin urmare, este necesar ca expunerea actuală a populației la cadmiu să fie redusă.

    Prin cele două regulamente, recent adoptate, au fost reduse nivelurile maxime de plumb existente la alimentele pentru sugari și copiii de vârstă mică, organele comestibile de porcine, bovine, păsări de curte sare, ciuperci sălbatice, curcuma proaspătă, ghimbir proaspăt, vinuri licoroase și condiment, precum și nivelurile de cadmiu la anumite fructe precum citrice, fructe sămânțoase, fructe sâmburoase, zmeură, anumite legume precum țelina, varza, alte legume cu frunze, semințe oleaginoase, anumite cereal și preparate pentru copii de vârstă mică.

    Produsele alimentare introduse pe piață înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări, pot rămâne pe piață până pe data de 28 februarie 2022.

    În România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), autoritate competentă în domeniul contaminanților alimentari, verifică, prin laboratoarele proprii și în baza programelor de supraveghere și control, inclusiv metale grele din diferite produse alimentare de origine animală și nonanimală și modul în care cerințele legislative privind contaminanții sunt puse în aplicare de către operatorii din domeniu.

    Te-ar mai putea interesa

    Deputații discută în procedură de urgență înființarea Băncii de Dezvoltare a României Guvernul a înființat Directoratul Național de Securitate Cibernetică, cu peste 1000 de angajați. CERT-RO se desființează Statele Unite au investit 363 de milioane de dolari în bazele militare din România între 2000 și 2019

    Ultimele știri

    Generalul Ion Dobran a murit. Era un pilot-simbol al aviației de vânătoare Ministrul Energiei este așteptat la Parlament pentru explicații despre creșterea facturilor la electricitate IAR Brașov va deschide un oficiu de reprezentare la București