• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană – noi niveluri pentru cadmiu și plumb pentru o mare varietate de produse alimentare

    Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

    Comisia Europeană a stabilit noi niveluri pentru cadmiu și plumb pentru o mare varietate de produse alimentare, anunță Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Modificările legislative adoptate miercuri, 11 august, intră în vigoare din data de 30 august 2021 pentru plumb și din data de 31 august 2021 pentru cadmiu și se aplică la nivel național.

    ”La baza acestei decizii a stat concluzia Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și a raportului FAO/OMS, că plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării la copiii mici și probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți, dar și faptul că nivelurile actuale de expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetușilor, a sugarilor și a copiilor”, se arată în comunicatul de presă al ANSVSA.

    În ceea ce privește cadmiul, având în vedere că acesta este toxic pentru rinichi și poate cauza disfuncție renală și doza săptămânală tolerabilă de 2,5 μg/kg, EFSA a concluzionat că există subgrupuri de populație cum ar fi vegetarienii, copiii, fumătorii și persoanele care trăiesc în zone puternic contaminate, la care se poate depăși doza săptămânală tolerabilă de aproape 2 ori. Prin urmare, este necesar ca expunerea actuală a populației la cadmiu să fie redusă.

    Prin cele două regulamente, recent adoptate, au fost reduse nivelurile maxime de plumb existente la alimentele pentru sugari și copiii de vârstă mică, organele comestibile de porcine, bovine, păsări de curte sare, ciuperci sălbatice, curcuma proaspătă, ghimbir proaspăt, vinuri licoroase și condiment, precum și nivelurile de cadmiu la anumite fructe precum citrice, fructe sămânțoase, fructe sâmburoase, zmeură, anumite legume precum țelina, varza, alte legume cu frunze, semințe oleaginoase, anumite cereal și preparate pentru copii de vârstă mică.

    Produsele alimentare introduse pe piață înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări, pot rămâne pe piață până pe data de 28 februarie 2022.

    În România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), autoritate competentă în domeniul contaminanților alimentari, verifică, prin laboratoarele proprii și în baza programelor de supraveghere și control, inclusiv metale grele din diferite produse alimentare de origine animală și nonanimală și modul în care cerințele legislative privind contaminanții sunt puse în aplicare de către operatorii din domeniu.

    Te-ar mai putea interesa

    VIDEO. Avioane de luptă Mirage și Rafale ale aviației franceze, escortate de aeronave de vânătoare rusești deasupra Mării Negre Consilier al președintelui Biden: SUA vor fortifica aliații NATO de pe Flancul estic în cazul unei invazii ruse în Ucraina MApN vrea să cumpere articole de uniformă combat de 31 de milioane de euro

    Ultimele știri

    O dronă MQ-9 Reaper a aviației SUA s-a prăbușit pe pistă la baza aeriană Holloman din Statele Unite Elicopterele Black Hawk fabricate în Polonia primesc certificarea FAA pentru utilizarea de către operatorii civili si comerciali din SUA Previziuni HP pentru 2022: Firmele din domeniul medical sunt mai susceptibile de a fi vizate de atacuri ransomware