ApărareȘtiri

Ciucă: România investește 135 milioane USD în dezvoltarea infrastructurii militare cu scopul sprijinirii prezenței SUA

Sursa: Washington Examiner

Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a declarat pentru publicația Washington Examiner, că România va aloca 135 de milioane de dolari pentru investiții în infrastructura militară la Baza 57 aeriană “Mihail Kogălniceanu” și centrele de instruire principale, iar scopul, parțial, al acestor investiții este acela de a sprijini prezența prin rotație a trupelor americane în țara noastră.

În contextul în care președintele Joe Biden a ordonat Pentagonului să revizuiască poziționarea globală a prezenței militare americane, ministrul Ciucă și-a exprimat speranța că măsura ar putea consolida prezența SUA în România.

“Sperăm că aceasta este încă o posibilitate de a disloca cât mai multe trupe americane. Susținem foarte mult prezența prin rotație a trupelor americane în țara noastră”, a afirmat Nicolae Ciucă, care a subliniat că “România a dezvoltat deja, împreună cu Statele Unite, cel puțin două mari obiective de infrastructură militară și … peste 100 de milioane de dolari au fost direcționați pentru dezvoltarea infrastructurii”.

Ministrul Apărării a mai declarat pentru Washington Examiner că alte 135 de milioane de dolari sunt alocate pentru investiții în infrastructura militară la baza Mihail Kogălniceanu și centrele de instruire principale, parțial, cu scopul de a atrage o prezență americană sporită.

Oficialul român a subliniat importanța bazei aeriene Mihail Kogălniceanu, atât în cazul operațiunilor NATO din Afganistan și Irak, dar și în ceea ce privește asigurarea securității alianței pe flancul estic.

“Baza aeriană MK … s-a dovedit a fi foarte eficientă în timpul operațiunilor din Afganistan, și din Irak. Permite dislocarea de forțe nu numai în Europa de Est, ci și în Eurasia/Orientul Mijlociu și mai departe, (…) a demonstrat că va fi un pilon foarte puternic pentru planurile de securitate pe flancul estic al NATO”, a afirmat Ciucă.

“Avem, de asemenea, un program pentru dezvoltarea bazei aeriene MK. Deci, acesta este un angajament foarte, foarte ambițios al țării noastre de a dezvolta infrastructura din cadrul bazei”, a completat ministrul.

Nicolae Ciucă a vorbit și despre consolidarea prezenței militare a Rusiei în Marea Neagră în cei șapte ani de la anexarea regiunii Crimeea, subliniind că acest lucru reprezintă “un mesaj puternic către toate țările riverane Mării Negre”.

“Putem vedea toate lucrurile noi pe care forțele armate ruse le-au dislocat în Marea Neagră. Deci, toate fregatele noi, toate corvetele noi, submarinele Kilo II, sistemul de rachete, care au fost dislocate în Crimeea. Observăm că fregatele, corvetele și submarinele sunt echipate cu rachete Kalibr, care au capacitate de a lovi ținte la peste 2.000 de kilometri. Capacitățile lor A2AD (Anti Acces/Interdicție zonală – n.red.) dezvoltate în Crimeea au fost, de asemenea, consolidate foarte puternic. Putem vedea că capacitățile militare dezvoltate în cadrul Mării Negre sunt un mesaj puternic către toate țările riverane Mării Negre”, a explicat ministrul.