Ciucă, despre planurile MApN de achiziție drone: Orice producător de drone reprezintă o variantă
Ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi, în legăturile cu planurile MApN de achiziție drone militare, că orice producător de drone reprezintă o variantă.
Întrebat, cu ocazia unei conferințe de presă, dacă achiziția de drone de la firma israeliană Elbit este o variantă analizată de MApN, ministrul Nicolae Ciucă a afirmat că „în acest moment vă pot spune că orice producător de drone reprezintă o variantă”.
Oficialul a completat că, în timpul vizitei în Israel, a participat la o activitate în care au fost expuse mai multe produse ale industriei de apărare israeliene.
„Discuțiile mai sus de acest nivel nu s-au desfășurat”, a precizat ministrul, în cadrul unei conferințe de presă la sediul MApN.
„Nici nu aveau cum, de altfel. Pentru că toate aceste elemente se stabilesc la nivelul Direcției Generale de Armamente și tot ceea ce înseamnă procedură de achiziție pentru fiecare echipament în funcție de nevoile de dezvoltare a capabilităților se decid acolo”, a completat ministrul.
Grupul israelian Elbit a anunțat recent că va deschide anul viitor o linie de asamblare drone Hermes 450 în România, iar aeronavele fără pilot realizate în țara noastră ar putea fi exportate și în alte state din Europa.
Decizia de a deschide a treia linie de asamblare din afara Israelului vine în contextul in care MApN si-a anunțat interesul pentru achiziția de aeronave fără pilot. În afara Israelului, Elbit mai are doar două linii asamblare drone: una în Marea Britanie, iar o alta în India.
În luna mai, Elbit Systems, Avioane Craiova și Romaero au semnat un Memorandum de Înțelegere pentru cooperare în domeniul Sistemelor de Avioane fără pilot (UAS) în vederea programelor preconizate ale Ministerului Apărării Naționale din România.
Armata României vrea să achiziționeze șapte sisteme UAS tactic-operative
Potrivit Direcției generale pentru armamente din MApN, România are în vedere înzestrarea cu un număr de șapte sisteme UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO), de același tip, care trebuie să îndeplinească cerințele aprobate pentru dotarea structurilor militare românești.
„În contextul unor sisteme tot mai sofisticate de apărare antiaeriană, costurile şi riscurile asociate unor misiuni executate cu aeronave cu echipaj la bord, atât materiale cât şi umane, pot fi foarte mari, în timp ce sistemele UAS asigură sprijin informativ în timp real sau aproape real, continuu/pe durată îndelungată, fără a pune în pericol integritatea fizică a personalului aeronavigant”, se arată în prezentarea programului MApN pentru achiziția de drone.
Costul estimat al programului este de 276,7 milioane de dolari + TVA.
Premierul Ludovic Orban și ministrul Nicolae Ciucă au vizitat marți o expoziție organizată de firme israeliene din industria de apărare, în timpul vizitei oficiale pe care cei doi oficiali români au efectuat-o în Israel.