ApărareȘtiri

China copiază filme de la Hollywood într-un videoclip de propagandă ce prezintă un atac simulat asupra insulei americane Guam

Sursa: Star and Stripes

Forțele Aeriene ale Chinei au dat publicității un videoclip care arată bombardierele chinezești H-6 efectuând  un atac simulat asupra a ceea ce pare a fi baza americană Andersen de pe insula Guam din Pacific, însă utilizatorii de pe rețele de socializare au observat rapid că anumite scene sunt copiate din filme de la Hollywood ca: Transformers: Revenge of the Fallen, The Rock și The Hurt Locker, relatează The Guardian, Star and Stripes și The Drive.

Videoclipul, care a adunat peste 4,7 milioane de vizualizări pe rețeaua de socializare Weibo din China, este realizat de centrul de propagandă și cultură al Forțelor Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare (PLAAF).

Materialul de propagandă arată două bombardiere H-6K ale Forțelor Aeriene Chineze lansând un atac asupra unei baze aflate pe  insulă, care arată similar cu baza militară americană  de pe insula Guam.

Dar utilizatorii de pe rețele de socializare din China au observat o serie de ciudățenii și a devenit ținta criticilor pentru lipsa de originalitate.

O serie de secvențe importante au fost copiate din trei filme de la Hollywood: Transformers: Revenge of the Fallen, The Rock și The Hurt Locker.

„S-a dovedit că visul nostru de mare putere a fost clădit pe baza editării de clipuri din filmele americane”, a comentat un utilizator.

“Promovăm avioane militare proprii folosind clipuri din filmele americane de la Hollywood, de ce să ne sinchisim?” a adăugat un altul, în timp ce un al treilea a afirmat: „Este videoclipul promoțional al națiunii noastre, de ce nu ne folosim propriile imagini?”

Ținta bombardierelor din materialul de propagandă a fost identificată de Reuters ca fiind baza Andersen, un avanpost militar strategic al SUA în regiunea Asia-Pacific. Totuși, jurnaliștii de la South China Morning Post s-au declarat circumspecți, descriind că baza atacată pare să aibă „mai mult decât o asemănare trecătoare cu instalațiile SUA de pe insula Guam”.

Realitatea este că imaginile aeriene din videoclip sunt aproape identice cu imaginile din satelit ce prezintă insula Guam.

Intitulat „God of War H-6K Goes on the Attack!”, videoclipul a fost, de asemenea, conceput pentru a prezenta cel mai nouă variantă a bombardierului H-6. Derivat din bombardierul sovietic Tu-16 Badger, noua variantă H-6K poate transporta noi arme, inclusiv rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune KD-20, rachete de croazieră KD-63 și rachete anti-navă YJ-12.

Propulsat de două motoare Aviadvigatel D-30KP-2, fabricate în Rusia, utilizate și de aeronavele de transport Il-76MD Candid, H-6K are o autonomie extinsă, o viteză de croazieră mai mare și o sarcină utilă mai mare în comparație cu variantele anterioare.

Baza Andersen AFB din Guam are o importanță strategică majoră pentru SUA în Pacificul de Vest, iar în cazul unui conflict cu China, baza ar fi printre principalele ținte ale forțelor chineze.