Casa Albă: Sancțiunile ce vizează industria militară a Rusiei reprezintă o oportunitate pentru firmele de apărare americane și occidentale
Sancțiunile ce vizează industria militară a Rusiei creează o „oportunitate” pentru firmele de apărare americane și occidentale care au acum șansa să preia o bucată din cota de piață a rivalilor ruși, a declarat o reprezentantă a Casei Albe la o conferință industrială ComDef.
„Practic, țărilor care au fost nevoite să se bazeze pe echipamentele rusești le va fi foarte dificil să obțină chiar și produse de bază de la industria de apărare a Rusiei”, a declarat Cara Abercrombie , coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru politica de apărare și controlul armelor. „Este o oportunitate pentru Statele Unite de a oferi sprijinul de care aceste țări au nevoie”, a completat ea.
Afirmațiile oficialului de la Casa Albă vin la doar câteva săptămâni după ce Administrația Biden a notificat Congresul că va pune la dispoziție 2,2 miliarde de dolari sub formă de finanțare militară pentru țările din fostul Pact de la Varșovia, considerate „potențial expuse riscului unei viitoare agresiuni ruse”.
„În cadrul NATO, aceasta ar putea însemna tranziția partenerilor noștri de pe Flancul estic spre echipamente vestice la standard NATO. Dar, cu siguranță, când vedem alte țări din Pacific, aceasta este o oportunitate nu doar pentru Statele Unite, ci și pentru industria occidentală”, a mai afirmat Abercrombie.
La rândul său, Bill LaPlante, șeful departamentului pentru achiziții în cadrul Pentagonului, a declarat că „interschimbabilitate prin interoperabilitate” între aliați reprezintă o oportunitate, nu doar din punct de vedere economic, ci și geostrategic. Cooperarea industrială între aliați ar atenua șocurile ce afectează lanțurile de aprovizionare și ar fi esențială pentru securitatea comună a SUA și a aliaților săi, a adăugat el.
„Așa cum am văzut în Ucraina, armele și echipamentele furnizate de SUA și aliații săi sunt cele mai bune din lume”, a afirmat LaPlante la conferința ComDef. „Continuând integrarea mai strânsă a acestor capacități cu standarde din ce în ce mai comune pentru muniții, software și alte componente va oferi avantaje și mai mari în viitor”, a precizat oficialul de la Pentagon.
Deși sancțiunile occidentale vizează industria de apărare a Rusiei încă de la anexarea Crimeei în 2014, Rusia a fost în 2021 al doilea cel mai exportator de arme din lume, după Statele Unite, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm. Cei mai importanți clienți ai industriei militare ruse au fost India, China si Egipt.
Șeful companiei ruse de stat pentru exportul de arme, Rosoboronexport, a declarat luna trecută că se estimează că veniturile Moscovei din exporturile de arme ale Moscovei s-ar putea ridica în 2022 la aproximativ 10,8 miliarde de dolari, cu aproximativ 26% mai mici decât cele raportate anul trecut.
Săptămâna aceasta, LaPlante se află la Bruxelles pentru a convoca o întâlnire a cumpărătorilor de arme din peste 50 de țări pentru a coordona mai bine eforturile industriale de apărare, în timp ce aceștia reaprovizionează armele trimise în Ucraina din propriile stocuri. Întâlnirea are loc sub auspiciile Grupului de Contact pentru Apărare al Ucrainei , format din 50 de națiuni.
Pentru a consolida capabilitățile defensive aliate, Pentagonul și Casa Albă colaborează în încercarea de a simplifica procesul de vânzare de arme de către SUA
Întrebată despre restricțiile comerciale ale Uniunii Europene care ar putea îngreuna exporturile de armament ale SUA, Abercrombie a spus că Administrația Biden încearcă să reducă aceste bariere. Problemele care afectează lanțul de aprovizionare arată clar că „este timpul să căutăm oportunități de a lucra împreună pentru a reduce barierele”, a afirmat reprezentanta Casei Albe.
„În cele din urmă, o integrare mai strânsă cu aliații și prietenii noștri din întreaga lume ne va face pe toți mai siguri și mai rezistenți”, a spus LaPlante, citat de Defense News.
În urma invaziei Moscovei în Ucraina, Rusia a pierdut o serie de contracte pentru exportul de armament. De exemplu, Argentina ales Chinook din SUA în detrimentul elicopterelor grele rusești Mi-26, iar, în luna aprilie, India a decis să renunțe la planurile de achiziție a 48 de elicoptere Mi-17 V5.
„Țările care căutau să achiziționeze echipamente rusești se gândesc deja de două ori din cauza riscului de a fi sancționate de SUA și de alții”, a declarat Tom Waldwyn, cercetător asociat la Institutul Internațional de Studii Strategice, pentru Defense News.
De altfel, puterea bazei industriale militare a Rusiei ar putea depinde de acțiunea națiunilor europene.
„Dacă țările europene sunt capabile să-și reducă dependența de Rusia pentru aprovizionarea cu energie, acest lucru va avea în cele din urmă un impact semnificativ asupra veniturilor guvernului rus și, la rândul lui, asupra investițiilor în industria sa de apărare pe care Rusia și le poate permite. Reducerea investițiilor va afecta capacitatea și calitatea, atât în ceea ce privește capacitatea tehnică, cât și personalul”, a afirmat Waldwyn.
De altfel, exporturile de arme ale Rusiei au scăzut cu 26% între 2012-16 și 2017-21, iar ponderea Moscovei în exporturile globale de arme a scăzut de la 24% la 19%”, se arată într-un raport SIPRI.