• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • Bursele europene consemnează cea mai mare scădere după Brexit din cauza crizei petrolului și carantinei din Italia

    Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

    Bursele europene au înregistrat luni cea mai abruptă scădere de la Brexit și până astăzi, pe fondul prăbușirii prețului petrolului din cauza tensiunilor economice dintre Arabia Saudită și Rusia, dar și ca urmare a agravării epidemiei de coronavirus în Italia, unde s-au înregistrat aproape 400 de decese, iar într-o zonă vastă din nordul țării a fost instituită carantina.

    Stoxx Europe 600 SXXP, indicele de referință al acțiunilor europene, a înregistrat un declin de peste 6%, aceasta fiind cea mai mare scădere procentuală înregistrată după referendumul pe tema Brexit din iunie 2016, informează site-ul de informații financiare MarketWatch.

    Piețele bursiere din Europa au urmat și chiar depășit declinul Stoxx Europe 600 SXXP, cu indicii DAX de la Frankfurt și FTSE din Londra scăzând luni după-amiază cu peste 8%, în timp ce bursele din Italia și Spania au pierdut 11% din valoare. La fel ca în restul centrelor financiare europene, indicele CAC 40 de la Paris a scăzut cu peste 8%, ajungând la un moment dat până la 4.735 de puncte. Bursa de valori din Paris este la cel mai scăzut nivel din 17 ianuarie 2019 și a pierdut aproape toate câștigurile realizate anul trecut, informează cotidianul financiar Les Echos.

    Anterior, toate piețele din regiunea Asia-Pacific au închis în cădere liberă. Bursa de la Tokyo a încheiat în scădere cu 5,07%, Sydney cu minus 7,33%, în timp ce piața bursieră chineză a pierdut 3,79%.

    Influențată de panica de pe piețele europene și asiatice, Bursa de pe Wall Street a deschis în scădere. Tranzacțiile la New York au fost la un moment dat suspendate timp de câteva minute după ce indicele S&P 500 a scăzut cu peste 7%. De asemenea, indicele Dow Jones Industrial Average era minus 7,29%, iar Nasdaq era minus 6,86% în momentul suspendării.

    În contextul crizei pe piața petrolului, Agenția Internațională de Energie și-a redus estimările privind cererea globală de petrol, pronosticând pentru anul acesta o scădere de 90.000 de barili/zi, deși anterior preconiza o creștere de 825.000 barili/zi, fiind pentru prima dată după 2009 când cererea globală de petrol va scădea.

    „Deja confruntată cu un dezechilibru între cerere și ofertă, piața va primi semnificativ mai mult țiței pe termen scurt. De asemenea, considerăm că reducerile oferite Europei sunt semnale ale intenției Arabiei Saudite de a forța Rusia înapoi la masa negocierilor, cu scopul de a încheia un nou acord de limitare a producției”, a declarat Mark Haefele, director de investiții la UBS Global Wealth Management.

    Războiul prețului pe piața petrolului se adaugă la temerile generate de răspândirea rapidă a coronavirusului în Europa, în special în Italia, unde luni a fost instituită carantina într-o zonă locuită de 16 milioane de persoane.

    „Piețele privesc ce se întâmplă în Italia ca semn a ceea ce ar putea avea loc în altă parte din Europa, pe măsură ce virusul continuă să se răspândească”, a declarat Ricardo Evangelista, analist senior ActivTrades.

    Stéphane Déo, analist la La Banque Postale Asset Management, a avertizat că „aceste mișcări extreme ale pieței pot duce la o criză economică gravă”.

    Te-ar mai putea interesa

    Otokar este singura companie care a depus ofertă comercială la licitația pentru autovehicule 4×4 Damen Galaţi inaugurează o nouă linie robotizată pentru fabricarea micropanourilor BNR: În 2023, investițiile străine directe în România s-au redus drastic

    Ultimele știri

    Guvernul modifică din nou Statutul cadrelor militare Eurofighter Typhoon ale RAF execută misiuni de poliție aeriană în România Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice