Burduja: România contribuie cu 36 de milioane de euro la Fondul NATO de Inovare și două centre de testare la DIANA
România va contribui cu 36 de milioane de euro la Fondul NATO de Inovare și va participa cu două centre de testare la acceleratorul DIANA al Alianței, a declarat, pentru Umbrela Strategică, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
”Contribuția financiară a României la Fondul NATO de Inovare va fi în valoare de 36 de milioane euro, pe o durată de 15 ani, conform obligațiilor asumate”, a precizat ministrul.
În ceea ce privește participarea națională la Acceleratorul NATO pentru inovare în domeniul apărării (DIANA), ministrul a spus că Romania a transmis oferte pentru un accelerator și patru centre de testare, dintre care au fost selectate două centre de testare în domeniile Inteligenței Artificiale și tehnologiilor hipersonice.
”Acceleratoarele și centrele de testare au fost selectate dintre ofertele transmise de țările aliate NATO pe baza unor criterii de selecție. România a transmis oferte pentru un accelerator și patru centre de testare, dintre care au fost selectate două centre de testare în domeniile Inteligenței Artificiale și tehnologiilor hipersonice. În cadrul DIANA se vor efectua competiții ulterioare pentru creșterea rețelei de acceleratoare și centre de testare la care, de asemenea, și România va putea participa”, a mai spus, pentru Umbrela Strategică, ministrul Sebastian Burduja.
DIANA este o structură NATO finanțată din fonduri comune de către toți cei 30 de aliați, urmărind în principal identificarea, dezvoltarea și implementarea tehnologiilor emergente cu dublă utilizare, facilitarea accesului aplicațiilor pe piață, colaborarea între mediile public, privat și de cercetare, dezvoltarea unui mecanism de achiziție rapidă, testarea și validarea aplicațiilor în mediu operațional, a dat detalii ministrul Burduja.
DIANA funcționează la nivel de Alianță și are un birou regional de coordonare pentru Europa la Londra, o rețea de acceleratoare pentru companii inovatoare și o rețea de centre de testare.
Guvernul urmează să aprobe în ”perioada imediat următoare” o Ordonanță de Urgență, aflată acum în curs de avizare, prin care se urmărește asigurarea contribuției României la Fondul NATO de Inovare și obținerea complementarității cu DIANA prin finanțarea centrelor de testare selectate, a mai spus, pentru Umbrela Strategică, Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
La summitul NATO de la sfărșitul lunii iunie, de la Madrid, șefii de state și guverne vor semna o scrisoare de înțelegere referitoare la funcționarea Fondului , urmând că un document similar să fie semnat de către miniștrii care vor gestiona participațiile naționale la Fond, până la finalul anului în curs.