InfrastructurăȘtiri

România participă la Fondul NATO pentru inovare, care va investi în start-up-uri pe tehnologii cu dublă utilizare

Foto: Arhiva

România participă la Fondul NATO pentru inovare, care va activa ca un fond de investiții cu capital de risc cu o capitalizare de un miliard de euro, în guvern urmând să fie discutată o ordonanță de urgență referitoare la prezența națională în această structură a Alianței.

Aliații pot contribui voluntar la Fondul NATO pentru inovare, fondul urmând să investească în start-up-uri pe tehnologii cu dublă utlizare, emergente și disruptive, în domenii care sunt esențiale pentru securitatea statelor NATO.

România s-a angajat să participe la Fond în 2021, alături de 21 state aliate.

Fondul va activa ca un fond de investiții cu capital de risc, cu o capitalizare de minim un miliard de euro cu o durată de viață de 15 ani , din care primii 8 reprezintă perioada de investiții active și va permite companiilor care dezvoltă produse tehnologice inovatoare să beneficieze de finanțări de până la 15 milioane de euro în runda incipientă. Fondul va investi și în fonduri de investiții terțe din țările partenere.

La summitul NATO  de la sfărșitul lunii iunie, de la Madrid, șefii de state și guverne vor semna o scrisoare de înțelegere, urmând că un document similar să fie semnat de către miniștrii care vor gestiona participațiile naționale la Fond, până la finalul anului în curs.

MCID urmează să inițieze o ordonanță de urgență referitoare la participarea României la Fond, să asigure reprezentarea națională în Comitetul consultativ al partenerilor Fondului și să suporte din bugetul său contribuția României.