ApărareȘtiri

Bulgaria nu va trimite armament Ucrainei din cauza capacităților militare precare ale țării – ministru

MiG-29 (Bulgarian Air Force)

Ministrul Apărării de la Sofia, Dragomir Zakov, a indicat că Bulgaria nu va trimite armament în Ucraina, din cauza capacităților militare precare ale țării, informează portalul de știri Balkan Insight.

„Nu putem oferi Ucrainei ceva ce nu avem noi înșine”, a afirmat, miercuri, Dragomir Zakov, după ce șase foști miniștri ai Apărării au cerut ca Guvernul de la Sofia să transfere armament către forțele armate ale Ucrainei, astfel ca Bulgaria să fie inclusă în „răspunsul paneuropean și euro-atlantic la agresiune” cât mai curând posibil.

Potrivit lui Zakov, armata bulgară trebuie mai întâi să fie modernizată de urgență înainte de putea dona armament.

„Avem nevoie de o armată capabilă și pregătită pentru luptă, care să ne poată proteja. Trebuie să restabilim capacitățile militare cheie, dar asta înseamnă că trebuie făcute cheltuieli serioase”, a spus ministrul.

Ministrul bulgar a numit câteva domenii cheie în care resursele militare ale Bulgariei trebuie modernizate, precum dezvoltarea capacităților de sprijin pentru artilerie, achiziția de radare 3D, vehicule aeriene fără pilot, submarine diesel-electrice multifuncționale, muniție pentru nave, noi sisteme de rachete de coastă și echipamente de comunicații pe teren, cât și construirea unui sistem de apărare aeriană.

Zakov a dezvăluit, de asemenea, că Italia va comanda probabil grupul multinațional NATO, de aproximativ 1000 de militari, ce va activa pe teritoriul Bulgariei.

Kievul spera că Bulgaria – care dispune de armament militar de origine sovietică – va accepta să trimită armatei ucrainene o parte din acest echipament. Kievul spera în mod special să primească din Bulgaria avioane de luptă MiG-29 și Su-25K/UBK, pe care piloții ucraineni, deja familiarizați cu aceste tipuri de aeronave, să le poată utiliza într-un timp scurt în lupta împotriva invadatorilor ruși.

Așa cum am relatat anterior, țara de la sud de Dunăre se gândește să închirieze aeronave F-16 „second-hand” sau avioane de luptă din alte țări europene, în condițiile în care țara vecină are la dispoziție doar un număr redus de aparate MiG-29 operaționale, iar livrarea avioanelor F-16 Block 70 Viper suferă întârzieri.

Avioanele de luptă MiG-29 sunt utilizate de aviația bulgară de la sfârșitul anilor 1980. Forțele Aeriene Bulgare dispune 11 avioane de vânătoare MiG-29A și trei MiG-29UB, dintre care mai puțin de jumătate sunt operaționale. Trei avioane de acest tip s-au prăbușit, unul în 1994, altul în 2012, iar cel mai recent în 2021.

Din cauza fondurilor insuficiente și a lipsei echipamentului adecvat, piloții bulgari zboară periculos de puțin: cel mult aproximativ 35 de ore pe an.

Potrivit standardelor NATO, piloții din țările membre ar trebui să zboare între 140 și 180 de ore pe an, însă acest lucru nu este posibil pentru piloții bulgari de MiG-29 din cauza numărului insuficient de aeronave operaționale, relatează presa bulgară.