ApărareȘtiri

Bulgaria nu intenționează să cumpere avioane de vânătoare la mâna a doua până la sosirea F-16-urilor

Avion de luptă F-16 Fighting Falcon (U.S. Air Force/Tech. Sgt. John Raven)

Bulgaria nu intenționează să cumpere avioane de vânătoare la mâna a doua până la sosirea aeronavelor F-16 comandate din Statele Unite, iar scopul țării vecine este ca deocamdată să prelungească durata de viață a avioanelor de luptă de origine sovietică din dotarea aviației bulgare, declarat ministrul adjunct al Apărării de la Sofia, Iordan Bozhilov, potrivit portalului dir.bg.

“Cu siguranță NATO elaborează diverse planuri de ajutare a țărilor de pe Flancul estic, pentru că nu suntem singurii în această situație cu echipamente sovietice învechite. Toate țările de pe Flancul estic vor fi susținute”, a afirmat oficialul bulgar la postul bTV .

Țara vecină a comandat opt aeronave de luptă F-16 Block 70, la un preț total de 1,2 miliarde de dolari. Din cauza pandemiei, livrarea avioanelor F-16 Block 70 Viper se va face cu întârzieri; primele aparate ar putea fi ajunge în Bulgaria abia în 2025.

În aceste condiții, vecinii de la sud de Dunăre au la dispoziție doar un număr redus de aparate MiG-29 operaționale, și, în ultimii ani, a plătit sume mari Rusiei pentru a le întreține.

Avioanele de luptă MiG-29 sunt utilizate de aviația bulgară de la sfârșitul anilor 1980. Forțele Aeriene Bulgare dispune 11 avioane de vânătoare MiG-29A și trei MiG-29UB, dintre care mai puțin de jumătate sunt operaționale. Trei avioane de acest tip s-au prăbușit, unul în 1994, altul în 2012, iar cel mai recent în 2021.

Din cauza fondurilor insuficiente și a lipsei echipamentului adecvat, piloții bulgari zboară periculos de puțin: cel mult aproximativ 35 de ore pe an.

Bozhilov a adăugat că Bulgaria ar trebui să renunțe la tancurile T-72, precum și la alte echipamente militare de origine sovietică, nu doar pentru că sunt învechite, ci și pentru că în situația geopolitică actuală devine imposibil să fie menținute într-o stare adecvată.

Oficialul a subliniat că decizia legislativului de la Sofia de a interzice furnizarea de arme Ucrainei este respectată cu strictețe.

Bozhilov a negat categoric suspiciunile potrivit cărora avioanele Su-25 ale aviației bulgare ar fi fost transferate Ucrainei după reparații în Belarus.

Pe de altă parte, potrivit acestuia, Bulgaria are una dintre cele mai mari fabrici de reparații de tancuri și blindate din Europa, unde acum sunt reparate tancuri bulgare, astfel încât țara vecină poate răspunde solicitărilor părții ucrainene privind repararea echipamentelor militare.