ApărareȘtiri

Bulgaria negociază achiziția a două submarine la mâna a doua pe fondul crizei din Ucraina

Imagine promoțională cu un submarin diesel-electric din clasa Shortfin Barracuda propus Australiei (Royal Australian Navy)

Bulgaria vrea să cumpere două submarine la mâna a doua în contextul intensificării crizei din Ucraina. Turcia și Rusia sunt singurele țări de la Marea Neagră care dispun de submarine operaționale.

Ultimul submarin bulgar „Fame” a fost dezafectat în urmă cu 10 ani și acum este muzeu. În urmă cu un an, autoritățile bulgare au luat în considerare cumpărarea unui submarin, dar până acum nu au fost luate măsuri concrete în această direcție, relatează portalul de știri Euractiv.

„Nu avem submarine, dar este bine ca fiecare flotă să le aibă. Sunt în desfășurare discuții cu o anumită țară pentru a cumpăra submarine. Există o modalitate de a aloca bani pentru submarine în bugetul de stat. Nu vom cumpăra submarine noi, dar cel puțin vor fi în stare tehnică bună”, a declarat ministrul Apărării, Ștefan Ianev, într-un interviu pentru postul Nova TV.

În ceea ce privește un potențial conflict între Rusia și Ucraina, oficialul a afirmat că Bulgaria lucrează la trei scenarii posibile, dar nu are încă o poziție oficială. În urmă cu două zile, președintele Rumen Radev a anunțat că liderii internaționali trebuie să detensioneze conflictul și să găsească o soluție pașnică la criză.

„NATO și Statele Unite au declarat că nu vor interveni (direct în conflict), iar Bulgaria își are contribuția la deciziile NATO. Pentru Bulgaria ar putea exista și alte consecințe ale unui astfel de conflict, așa că trebuie să fim pregătiți”, a explicat Ianev.

Nu doar Bulgaria se gândește la echiparea cu submarine moderne. În urmă cu aproape patru ani, ministrul Apărării din acel moment, Mihai Fifor, afirma că România și-a propus să achiziționeze nu unul, ci trei submarine, nefiind exclusă posibilitatea construirii în șantierele navale din țară. Însă, la fel ca în cazul multor alte programe de înzestrare ale MApN, proiectul a rămas doar la nivel declarativ.

Așadar, Marina României a rămas în continuare doar cu venerabilul „Delfinul”, un submarin de fabricație sovietică, depășit astăzi din punct de vedere tehnologic și care nu mai poate intra în imersiune de peste două decenii din cauză că acumulatorii motorului sunt epuizați.

Anul trecut, un fost ofițer american propunea ca SUA să ajute România să se echipeze cu submarine după modelul parteneriatului AUKUS. Potrivit fostului comandor Harlan Ullman, parteneriatul, denumit „RUKUS, va provoca într-adevăr larmă în anumite părți ale lumii; va consolida importanța Mării Negre și va oferi NATO un instrument de descurajare nou și eficient”.

Dominația navală a Moscovei în bazinul pontic este covârșitoare, Flota rusă a Mării Negre cuprinde un crucișător, cinci fregate, șapte nave de asalt amfibiu, șase submarine Proiect 636.3, echipate cu rachete de croazieră Kalibr, plus numeroase corvete, nave purtătoare de rachete, vedete rapide și dragoare.