ApărareȘtiri

Bulgaria alocă fonduri suplimentare pentru modernizarea tancurilor T-72. România le-a pensionat anticipat

Tanc T-72 al armatei bulgare (Christopher Lange/US Army)

Guvernul bulgar a aprobat, miercuri, alocarea de fonduri suplimentare pentru un proiect actualizat de modernizare a 44 de tancuri T-72M1/M2, de fabricație sovietică. Decizia survine în contextul în care autoritățile de la Sofia au avertizat recent că armata bulgară nu poate face față riscurilor generate de crizele globale, precum tensiunile din Ucraina, conflictele din Orientul Mijlociu și Asia, terorism și imigrație necontrolată.

Ministerul Apărării din țara vecină intenționează să modernizeze 44 de tancuri T-72, iar în acest sens a fost semnat un contract cu firma locală Terem, în decembrie 2020, pentru suma de 78,7 milioane de leva (aproximativ 40 de milioane de euro). Pe 16 februarie, Guvernul de la Sofia a fost de acord să aloce fonduri suplimentare, astfel că valoarea proiectului actualizat se ridică la aproximativ 99 de milioane de leva (50,6 milioane de euro), informează publicația The Sofia Globe.

Proiectul actualizat de modernizare a tancurilor T-72 prevede îmbunătățirea sistemului de control al focului, creșterea securității sistemului de comunicare. De asemenea, tancurile T-72 urmează să includă și seturi radio HF/VHF cu un modul de criptare încorporat.

Tancurile T-72M1/M2 modernizate vor păstra armamentul original, inclusiv tunul cu țeava lisă de 125 mm/L48 (tip D-81TM), relatează portalul Army Recognition.

Potrivit raportului The Military Balance 2021, publicat de think tank-ul The International Institute for Strategic Studies, Bulgaria dispune de 90 de tancuri, inclusiv T-72M1 și T-72M2. T-72M1

T-72M1 este o variantă de export, care include un blindaj superior, similară cu versiunea T-72A obr.1979g pentru armata sovietică. T-72M2 este o variantă rezultată în urma unui program de modernizare a tancurilor bulgare de tip T-72M1 și include un nou sistem de control al focului cu computer balistic, un tun de  125 mm modernizat de tip, blindaj superior, un motor diesel îmbunătățit etc.

Pe lângă actualizarea proiectului de modernizare a tancurilor, Guvernul de la Sofia a mai decis miercuri să aloce circa 35 de milioane de leva (17,9 milioane euro) pentru achiziția de echipamente de comunicații radio pentru tancuri și vehicule militare din SUA, și aproximativ 60 de milioane de leva (30,6 milioane euro) pentru îmbunătățirea mobilității forțelor speciale.

Deciziile Executivului de la Sofia vin după o reuniune Consiliului Consultativ pentru Securitate Națională, convocată pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina, în cadrul căreia participanții au avertizat că armata bulgară nu dispune de armamentul, echipamentele sau personalul necesar pentru a face față riscurilor generate de crizele globale actuale, informează Euractiv.

„Ritmul de modernizare a armatei nu corespunde cerințelor moderne. Sunt necesare măsuri eficiente pentru a crește interesul pentru profesia militară și pentru a dezvolta potențialul modern de apărare.” a afirmat președintele bulgar Rumen Radev, în urma reuniunii Consiliului, informează agenția de știri Novinite.

„S-a ajuns la un consens asupra necesității depășirii deficitelor de capabilități și dezvoltării potențialului modern de apărare al Republicii Bulgaria în cadrul UE și NATO”, a adăugat șeful statului.

România a preferat să retragă din uz T-72

România a achiziționat din Uniunea Sovietică un număr de 30 de tancuri T-72, versiunea timpurie Ural, la finalul anilor 1970. Deși considerat drept cel mai performat tanc al armatei române, T-72 a fost retras din uz la un deceniu după Revoluție, MApN preferând să se concentreze pe TR-85, un tanc dezvoltat în România din venerabilul T-55. La un moment dat Romtehnica încerca să vândă tancurile T-72 către alte țări, însă nu există prea multe informații despre soarta blindatelor retrase din uz.

La un moment dat, în anii 1980 s-a încercat chiar realizarea în România a unui tanc similar cu T-72, denumit TR-125, însă proiectul s-a oprit la stadiul de prototip.

Mai multe detalii și imagini despre T-72 în serviciul Armatei României puteți găsi în articolul pe mai multe părți „Despre T-72-ul dâmbovițean” al col (r) Ifim Trofimov, publicat pe blogul trofi53.blogspot.com.

Spre deosebire de România, țări NATO precum Croația, Cehia, Slovacia, Ungaria sau Polonia continuă să utilizeze tancuri T-72, în unele cazuri modernizate masiv (varianta T-72M4 CZ, dezvoltată de Cehia, sau PT-91 Twardy, realizată de polonezi).