• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Bugetul propus pentru apărare pe anul 2021 se ridică la 22,7 miliarde de lei, adică 2,04% din PIB

  Umbrela Strategică Umbrela Strategică -

  MApN a anunțat, luni seară, că bugetul propus pentru apărare pe anul 2021 se ridică la la 22,7 miliarde de lei, fiind pentru al cincilea an consecutiv în care România acordă cel puțin 2% din PIB pentru cheltuieli militare.

  Instituția preconizează plăți directe sau indirecte către furnizorii din economia națională, ce ar putea depăși cifra de 2,5 miliarde de lei; investiții în infrastructură de aproape 800 milioane lei, cât și alocarea a peste 263 de milioane de lei pentru sistemul medical militar, cercetare în domeniul medical (Institutul Cantacuzino) şi în învățământul superior din rețeaua MApN.

  Bugetul va acoperi cheltuielile administrative, cele de funcționare, dar şi pentru învățământul militar, pentru investiții, modernizări, şi pentru susținerea măsurilor de combatere a pandemiei de coronavirus.

  De asemenea, România va aloca în 2021 un procent de 23,6% din bugetul MApN pentru achiziția de echipamente majore, fiind pentru al șaselea an în care țara noastră îndeplinește și acest angajament adoptat la nivelul NATO.

  MApN a precizat că o mare parte din acest efort bugetar se îndreaptă către economia națională, care participă din ce în ce mai mult la implementarea proiectelor majore.

  Pentru perioada următoare, principala preocupare la nivelul MApN este reprezentată de dezvoltarea şi menținerea unor capabilități de apărare robuste şi reziliente, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, condiții esențiale pentru îndeplinirea obiectivelor de apărare.

  Anul trecut, Ministerul Apărării a efectuat plăți directe către operatori din economia națională în valoare totală de peste 1,5 miliarde de lei și încă aproximativ un miliard de lei către companii străine care au ca subcontractori firme din industria națională.

  În 2021, Guvernul României estimează achiziții de echipamente si materiale specifice direct de la furnizori din economia națională – atât de stat, cât și privați – care pot depăși un miliard de lei, iar alți 1,4 miliarde de lei sunt destinati unor operatori economici străini, dar care au subcontractori companii din Romania.

  În acest sens, dorim să evidențiem principalele programe de înzestrare care se realizează prin implicarea de operatori economici din România, astfel:

  Ministerul Apărării Naționale a susținut şi susține continuu implicarea industriei din România în realizarea capabilităților militare, atât prin implicarea ca prim contractant a operatorilor români, în măsura în care aceştia au capacitatea necesară, cât şi prin transferul tehnologic şi realizarea în România a unor produse pentru care nu există capacitatea şi know-how-ul necesare, în cooperare cu producători consacrați la nivel internațional.

  MApN estimează și o creștere a plăților pentru lucrări de infrastructură, de la aproximativ 750 de milioane de lei în 2020, la 815 milioane lei în 2021, incluzând și investiții de la bugetul de stat (aproximativ 750 milioane lei), dar şi cofinanțarea unor proiecte din Programul NATO de Investiții în Securitate – NSIP (circa 15.5 milioane lei), precum şi a unor proiecte realizate prin fonduri europene nerambursabile (50 milioane lei).

  Direcțiile principale de implementare a proiectelor de investiții pentru MApN incluse în proiectul de buget pentru 2021 sunt:

  Te-ar mai putea interesa

  Inteligența artificială elimină 1.000 de locuri de muncă pe zi Stația de la Mostiștea, veche de 50 de ani, se modernizează cu 57 de milioane de euro Noul Statut al cadrelor militare: aprobat de guvern în martie, adoptat de Parlament în mai

  Ultimele știri

  Șapte comasări necesare MApN caută peste 5000 de soldați și gradați profesioniști BNR: În 2023, investițiile străine directe în România s-au redus drastic