VIDEO. Britanicii de la U-TacS oferă României un pachet semnificativ de transfer de tehnologie dacă alege Watchkeeper X
U-TacS, o societate mixtă înființată de grupurile Elbit și Thales, propune Armatei române drona Watchkeeper X, a doua generație a aeronavei fără pilot Watchkeeper WK450, dezvoltată pentru Forțele armate regale britanice.
În cadrul unui briefing pentru jurnaliștii români, la care a participat și Umbrela Strategică, Geraint Lloyd, Sales and Business Development la U-TacS, a prezentat oferta companiei britanice pentru programul Drone Tactice – UAS lansat de Ministerul Apărării, ce prevede achiziția a șapte sisteme UAS tactic-operative clasa II, de același tip. Valoarea estimată a programului este de circa 277 milioane de dolari + TVA.
În cazul în care MApN alege Watchkeeper, U-TacS oferă posibilitatea asamblării dronelor în țara noastră, la Aerostar. De asemenea, compania este interesată să producă unele componente în România, în parteneriat cu Romaero.
Britanicii au semnat deja un memorandum de înțelegere cu Aerostar Bacău pentru asamblarea dronelor, iar în acest moment se poartă discuții cu Romaero pentru un parteneriat în legătură cu fabricarea fuzelajului aeronavei fără pilot. Mai mult, firma U-TacS este interesată și de un parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” (INCAS) pentru dezoltarea și adaptarea sistemului în conformitate cu cerințele părții române.
De asemenea, prezența centrului de excelență în inginerie al Thales la București, unde sunt produse sisteme software de ultimă generație, este un atu pentru compania britanică, a precizat Geraint Lloyd.
Indiferent de rezultatul contractului pentru achiziția Drone Tactice – UAS pentru Armata română, britanicii caută și alți parteneri în industria din România pentru fabricarea de componente pentru drone Watchkeeper, a subliniat Geraint Lloyd, care adăugat că obținerea unui contract în România ar însemna, desigur, o prezență crescută a U-TacS în țara noastră.
Programul Watchkeeper WK450 a fost lansat în anul 2005. Aeronava fără pilot, având la baza drona Hermes 450, este concepută pentru executarea de misiuni de Inteligence, Supraveghere, Recunoaștere (ISR), fiind echipată cu senzori electro-optici, infraroșu și radar. Drona poate opera inclusiv în zone în care semnalul GPS este bruiat. Sistemul a fost dezvoltat în concordanță cu standardele NATO și cerințele specifice ale Forțelor armate regale britanice.
U-TacS oferă României varianta Watchkeeper X, a doua generație a Watchkeeper, care a fost concepută pentru a oferi armatei britanice posibilitatea de a reacționa rapid amenințărilor ivite oriunde în lume.
Sistemul este certificat să zboare în spațiul aerian civil, astfel că dronele Watchkeeper ar putea fi utilizate și pentru alte scopuri în domeniul securității naționale, inclusiv supravegherea frontierelor, monitorizarea infrastructurii critice.
Drona dispune și de capacitatea de a monitoriza transmisiile subacvatice, lucru ce ar putea ajuta România în ceea ce privește detectarea și urmărirea submarinelor în Marea Neagră.
Totodată, drona Watchkeeper poate fi echipată și cu bombe-planor ghidate Free-Fall Lightweight Multi-Role Missile (LMN), de la Thales.
Compania mixtă U-TacS a fost creată în 2005 pentru a oferi armatei britanice un sistem aerian tactic fără pilot. Până în 2019, grupul Thales a fost responsabil pentru comercializarea dronelor Watchkeeper, însă aceste atribuții au fost preluate de U-TacS.
Pe lângă Watchkeeper X, alte propuneri pentru programul de înzestrare sunt Hermes 450 (Elbit), și Tactical Heron (Israel Aerospace Industries).