EnergieInfrastructurăȘtiri

Borrell: UE va fi protejată de potențiale sancțiuni americane pe tema Nord Stream 2

Sursa: energynomics.ro

Comisia Europeană pregătește măsuri pentru protejarea Uniunii Europene de efectele potențialelor sancțiuni americane pe tema gazoductului Nord Stream 2, care leagă direct Rusia de Germania, a afirmat șeful diplomației europene, Joseph Borrell, citat de agenția de știri Reuters.

Senatorii americani au anunțat în luna iunie că pregătesc un proiect de lege ce va înăspri sancțiunile economice la adresa părților implicate în proiectul Nord Stream 2, derulat de Gazprom în colaborare cu mai multe companii europene.

Washingtonul susține că gazoductul, care este programat să devină operațional de la începutul anului viitor, va spori influența economică și politică a Moscovei în țările europene.

“Poziția UE cu privire la sancțiunile americane împotriva companiilor europene care desfășoară activități legitime și legale în conformitate cu dreptul european este clară. Sunt inacceptabile și contrare dreptului internațional, iar Uniunea se opune ferm acestora”, a afirmat Joseph Borrell într-un răspuns scris din data de 25 iunie.

“Comisia pregătește terenul pentru adoptarea unui mecanism îmbunătățit de sancțiuni care va îmbunătăți rezistența Europei la efectele sancțiunilor extrateritoriale impuse de țări terțe”, a completat oficialul

Borrell nu a oferit detalii despre ce formă va avea mecanismul UE ori când va fi introdus.

Prin deteriorarea intereselor economice ale Uniunii Europene, sancțiunile americane ar slăbi manifestarea unității celor între UE și SUA împotriva acțiunilor Rusiei de destabilizare a Ucrainei, după ce Moscova a anexat peninsula Crimeea în 2014, a mai spus Borrell.

Amenințarea cu sancțiuni lansată de SUA a determinat reprezentanții mediului de afaceri din Germania să solicite crearea unui fond de salvare pentru companiile afectate.

Timm Kehler, șeful unui grup care reprezintă industria germană a gazului natural Zukunft Erdgas, a declarat că un astfel de precedent al „sancțiunilor extrateritoriale” trebuie evitat.

“Adoptarea unei astfel de legi de sancțiuni aspre și retroactive ar fi o încălcare inacceptabilă a suveranității UE și securității energetice a Europei de Vest”, a spus Kehler.

SUA și o serie de țări europene care au frontiere directe cu Rusia și-au exprimat în mod public opoziția față de proiectul Nord Stream 2, afirmând că amenință securitatea energetică a Europei, deoarece sporește controlul Rusiei asupra aprovizionării cu energie a regiunii.