ApărareȘtiri

Biden ar putea anula retragerea SUA din Germania/„Posibil să avem nevoie de mai mulți oameni în România”, spune o consilieră a democratului

Președintele ales al SUA (neconfirmat oficial), Joe Biden, ar putea anula – cel puțin parțial – decizia predecesorului său, Donald Trump, privind retragerea a 12.000 de militari americani din Germania, potrivit consilierilor liderului democrat, relatează La Presse și Agence France Presse.

Michèle Flournoy, fost număr trei la Pentagon și despre care se crede că ar putea prelua portofliul Apărării în viitoarea administraţie Biden, a prezis acest lucru, cu jumătate de gură la o conferință din luna august.

Întrebată, în timpul Forumului de securitate Aspen, despre acest retragerea anunțată de Trump, ea a subliniat că „dacă vom avea o nouă administrație, primul lucru pe care îl vom face va fi să reexaminăm poziția militară din lume”.

„Sper că nu va fi implementată pe deplin, deoarece nu cred că este în interesul strategic al Statelor Unite și este un lucru foarte rău pentru relațiile noastre cu alianța” transatlantică, a adăugat.

Flournoy a indicat că este favorabilă menținerii tuturor trupelor americane în Germania, dar a semnalat că este în favoarea unei redistribuirea a forțelor către flancul estic al alianței.

„Sunt întru totul în favoarea reexaminării poziţiei noastre (militare) în Europa şi îmbunătăţirii ei”, a spus ea.

„Și poate că avem nevoie de mai mulți oameni în țările baltice sau în Polonia sau în altă parte, România, dar nu asta a fost ceea ce a condus la acest lucru (retragerea în Germania)”, a precizat Flournoy .

În cursul aceluiași eveniment din august, secretarul american al Apărării din acel moment, Mark Esper, a afirmat clar că: „În ceea ce privește Rusia, vom deplasa efectiv forțele mai spre est, urmând cei mai noi membri ai alianței. Preconizăm mai multe forțe prin rotație în regiunea Mării Negre, în mod particular în România”.

Statele Unite au anunțat în august că vor retrage o treime din militarii americani staționați în Germania, urmând ca o parte din aceste trupe să fie transferate în alte țări europene, iar o altă parte să revină pe teritoriul american, decizia provocând consternare în multe capitale europene.

Mark Esper, fostul secretar al Apărării de la Washington, concediat pe 9 noiembrie, a încercat să prezinte lumii decizia Statelor Unite ca o măsură care consolidează NATO și oferă „flexibilitate strategică” armatei americane, Donald Trump a afirmat clar că este vorba despre pedepsirea Berlinului pentru că nu a reușit încă să ajungă la nivelul convenit de NATO privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

Fostul șef al Pentagonului a confirmat că o parte din trupele americane ce vor fi retrase din Germania ar putea fi transferate, în sistem rotațional, în zona Mării Negre, în mod particular în România, unde Pentagonul a realizat investiții substanțiale în bazele Mihail Kogălniceanu și Baza Câmpia Turzii, ultima considerată un potențial hub al Forțelor Aeriene SUA în regiunea pontică, relatează publicația Stars and Stripes.

Pentagonul poartă discuții cu o serie de țări din Europa de Est, inclusiv România și Bulgaria, cu privire la dislocare a mii de militari americani mai aproape de Rusia, a afirmat Esper, luna trecută.

“… cei aproape 4.500 de membri ai Regimentului 2 Cavalerie se vor întoarce în Statele Unite pe măsură ce alte unități Stryker încep procesul de rotație continuă mai la est, în regiunea Mării Negre, oferindu-ne o prezență mai durabilă pentru a spori descurajarea și pentru a asigura aliații de-a lungul flancului sud-estic al NATO”, a spus Esper.

Cuprinzând aproximativ 4.500 de militari, Regimentul 2 de Cavalerie este cea mai mare unitate militară americană staționată în Germania și va fi direct afectată de controversatul plan de reducere a numărului de trupe americane în Germania.

Regimentul 2 de Cavalerie este prima și singura unitate din armată SUA care a obținut vehicule blindate Stryker  cu armament antitanc îmbunătățit.

Jumătate dintre vehiculele Stryker ale unității au un tun de 30 mm, iar cealaltă jumătate au un sistem anti-tanc Javelin, a declarat lt. colonelul Andrew Gallo, comandant al escadronului 3 din Regimentul 2 Cavalerie, citat de Stars and Stripes.

Dislocarea acestor trupe mai aproape de Rusia face parte dintr-o strategie mai largă de apropiere de frontiera estică a NATO.

În ultimele luni, Marea Neagră a cunoscut o intensificare fără precedent a activităților militare ale forțele aeronavele ale Rusiei, dar și ale țărilor NATO, în special SUA, fiind înregistrate numeroase exerciții și zboruri de recunoaștere, dar și interacțiuni tensionate între cele două părți.

SUA au realizat investiții semnificative în România pentru a asigura condițiile necesare unei prezențe extinse a forțelor americane în țara noastră, în special în bazele aeriene Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii, ultima considerată un potențial hub al Forțelor Aeriene SUA în regiunea pontică.