Beijingul neagă orice implicare într-un atac cibernetic în urma căruia presupuși ofițeri chinezi au sustras datele personale a sute de milioane de americani
-
Barr: SUA au fost de mai mulți ani “martore ale apetitului vorace al Chinei pentru datele personale ale americanilor”.
-
Oficial chinez: Regimul de la Beijing este “un apărător ferm al cibersecurității” și depune eforturi pentru a contracara atacurile cibernetice.
Patru hackeri – membri ai forțelor armate chineze – au fost puși sub acuzare în legătură cu un atac cibernetic major din 2017, care a vizat Equifax, una dintre cele mai mari firme de informații financiare din lume, în urma căruia au sustras datele personale a peste 147 de milioane de americani. Ministerul de Externe de la Beijing a negat acuzațiile, susținând că autoritățile chineze nu fură informații personale și secrete comerciale.
Secretarul american al Justiției, William Bar, a declarat luni că atacul cibernetic din 2017 a fost “o intruziune deliberată” în informațiile private ale americanilor și a fost una dintre cele mai mari sustrageri de date din istorie.
Barr a declarat că Statele Unite au fost de mai mulți ani “martore ale apetitului vorace al Chinei pentru datele personale ale americanilor”, potrivit The Associated Press.
Potrivit documentelor publicate de autoritățile americane, patru hackeri, membri ai Institutului 54 de Cercetare al Armatei de Eliberare a Poporului din China, au profitat de o breșă de securitate și timp de mai multe săptămâni au pătruns ilegal în rețeaua companiei Equifax, sustrăgând date personale și secrete comerciale ale firmei.
În încercarea de-aș ascunde urmele, suspecții au direcționat traficul prin 34 de servere din aproape 20 de ţări.
Niciunul dintre suspecții nu se află în custodia autorităților americane, însă oficialii de la Washington speră că acest caz va servi drept un avertisment pentru hackeri și alte țări, dovedind capacitatea autorităților americane de a identifica punctual persoanele responsabile de atacuri informatice.
În replică, Geng Shuang, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a declarat că regimul de la Beijing este “un apărător ferm al cibersecurității” și că luptă împotriva atacurilor cibernetice, informează publicația South Morning China Post.
Mai mult, Geng a acuzat serviciile de spionaj americane de încălcarea legislației internaționale prin întreprinderea de “intruziuni informatice, activități de supraveghere și monitorizare a guvernelor, instituțiilor, companiilor, universităților și persoanelor fizice străine, inclusiv a aliaților săi”.
“De la WikiLeaks la Edward Snowden, ipocrizia americană și standardele duble în domeniul cibersecurității au fost pe deplin dezvăluite”, a completat Geng.
În ultimii ani, China și SUA s-au acuzat reciproc de spionaj cibernetic, iar un raport american din urmă cu doi ani caracteriza acțiunile cibernetice chineze drept o amenințare la adresa securității naționale a Statelor Unite.
Biroul Reprezentantului SUA pentru Comerț indica recent că s-au înmulțit atacurile cibernetice comise de China după debutul conflictului comercial sino-american, în vara anului 2018.