ApărareȘtiri

Baza militară de la Cincu, unde vor staționa forțele NATO dislocate în România, urmează să fie finalizată în august

Militari olandezi (Ministerie van Defensie)

Trupele de geniu olandeze, împreună cu omologii lor francezi și belgieni, participă la construirea unui baze militare la Cincu, județul Brașov, unde, începând din luna august, vor fi cazate forțele NATO dislocate în România, a anunțat Ministerul Apărării de la Amsterdam.

Pentru a finaliza faza de construcție a bazei, Olanda a trimis în România elemente din Batalionul 101 de Geniu al Armatei olandeze și constructori și echipamente militarizate de la compania Snijder. De îndată ce baza va fi gata, cei 85 de ingineri și constructori militari se vor întoarce în Olanda, au precizat autoritățile de la Amsterdam, pe 23 iunie.

În această bază va staționa o unitate olandeză de aeropurtată, de dimensiunea unei companii, dar și trupe din grupul NATO dislocat în România în urma invaziei ruse în Ucraina.

Olanda a trimis până acum aproximativ 200 de militari în țara noastră, iar Forțele aeriene olandeze au participat cu mai multe avioane de luptă F-35 la acțiunile de poliție aeriană pe Flancul estic.

În urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei, NATO a decis să înființeze noi grupuri de luptă în zona estică a alianței. Grupul tactic dislocat în România este condus de Franța și va număra 900 de militari.

Colonelul francez Vincent Minguet, comandantul grupului tactic NATO din România, a explicat că Alianța a ales Cincu întrucât „este un centru național de antrenament. Pentru noi Cincu este cel mai bun loc pentru exerciţii”.

Potrivit ofițerului francez, grupul tactic cuprinde în acest moment doar forțe de infanterie ușoară și mecanizată, dar în viitor ar putea să includă și tancuri.

„Vom avea mai mult echipament, mai mult armament greu, dar pentru asta trebuie să ne asigurăm că vor exista locuri pentru mentenanţă, cu asta ne ocupăm acum, dar cred că în viitor vom avea blindate mai puternice”, a explicat Minguet, citat de Agerpres.

Colonelul a subliniat că „securitatea nu este o problemă pentru România, dar ne uităm peste graniţă, misiunea este să apărăm şi să descurajăm”, făcând referire la invazia rusă în țara vecină.

„Cred ca vom fi aici pentru o perioadă de 4-5 ani”, a precizat el.

România găzduiește în prezent aproximativ 4.000 de militari aliați, din SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, Portugalia și Belgia. Majoritatea militarilor străini sunt dislocați la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța.