ApărareȘtiri

Bayraktar: Dacă nu ar fi fost investițiile masive în avioanele de generația a cincea, lumea ar fi trecut la drone de acum 10 ani

Imagine concept cu drona Bayraktar Kizilelma (FOTO: Selçuk Bayraktar)

Dacă nu ar fi fost investițiile masive în avioanele de generația a cincea, lumea ar fi trecut la aeronavele fără pilot de acum 10 ani, susține Selcuk Bayraktar, directorul de tehnologie al producătorului de drone Baykar Makina din Turcia.

“Lumea trece la astfel de platforme. Unul dintre principalele motive pentru trecerea cu întârziere este investiția uriașă în avioanele de generația a cincea. Dacă nu ar fi fost așa, lumea ar fi trecut la vehicule aeriene fără pilot în urmă cu 10 ani”, a declarat Selcuk Bayraktar, în cadrul unui interviu cu postul CNN Turk, preluat de agenția Ukrinform.

Reprezentantul companiei turcești a vorbit și despre cel mai nou produs aflat în dezvoltare: aeronava fără pilot Kizilelma.

Noua dronă, dezvoltată pe baza experienței dobândite cu Bayraktar TB2 și Bayraktar Akinci, va avea o viteză de până la până la 800 km/h, urmând să fie echipată cu motoare Ivchenko-Progres AI-25 de fabricație ucraineană, și va putea transporta o încărcătură utilă de 1,5 tone (greutatea maximă la decolare fiind de șase tone). Aeronava fără pilot va fi capabilă să aterizeze și să decoleze de pe nave cu piste scurte și va putea contracara și țintele aeriene.

Potrivit lui Selcuk Bayraktar, noua dronă Kizilelma va fi “primul avion de luptă fără pilot al Turciei”.

Drona Kizilelma va putea îndeplini cele mai dificile misiuni deoarece include tehnologii de reducere a semnăturii radar, iar primul zbor al sistemului aerian fără pilot este programat în anul 2023, susține compania producătoare.

“Cel mai mare avantaj al Kizilelma este că nu are echipaj uman. Fără pilot, este posibil să efectuați misiuni mult mai periculoase în timpul luptei. Pierderea unui pilot înseamnă uneori un eșec, așa că nu ne putem asuma întotdeauna riscurile necesare. Dar nu este și cazul platformelor fără pilot. Deoarece este o aeronavă robot, pierderea sa nu este atât de semnificativă”, a explicat Selcuk Bayraktar, care este și ginerele președintelui turc Recep Tayyip Erdogan.

Compania turcească Baykar a devenit faimoasă datorită dronelor de atac Bayraktar TB2, care și-au demonstrat utilitatea în cursul celui mai recent conflict din Nagorno-Karabakh, dar mai ales în actualul război din Ucraina, unde au provocat pierderi semnificative forțelor terestre rusești.

Bayraktar TB2 este o dronă de atac de tip MALE (Medium-Altitude Long-Endurance) care poate fi echipată cu diverse tipuri de rachete aer-sol și muniție ghidată și neghidată, putând transporta o sarcină utilă de doar 150 de kilograme.