ApărareȘtiri

Avioanele Eurofighter Typhoon ale aviației italiene vor executa serviciul de Poliție Aeriană Întărită în România

Avion de luptă Eurofighter Typhoon (Aeronautica Militare)

Un detașament al aviației italiene – format din aproximativ 140 de militari (piloți și personal tehnic) și patru avioane de luptă Eurofighter Typhoon – va executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită (Enhanced Air Policing) sub comandă NATO în următoarele patru luni, alături de militari şi aeronave F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR aparținând Forțelor Aeriene Române, a anunțat MApN.

Italienii înlocuiesc detașamentul canadian, format din aproximativ 150 de persoane cu șase avioane de luptă CF-188 Hornet, care este dislocat la baza aeriană Mihail Kogălniceanu din luna septembrie.

Aceasta este cea de-a doua prezență a Forțele Aeriene Italiene la Mihail Kogălniceanu, pentru poliție aeriană, după cea din 2019.

Dislocarea avioanelor Eurofighter Typhoon în România este parte a implementării Planului de acțiune pentru asigurarea capacității operaționale a NATO pe flancul estic al Alianței atât în zona de nord, cât și în zona de sud și demonstrează unitatea și determinarea NATO ca răspuns la provocările mediului de securitate.

Misiunile Poliție Aeriană Întărită pe Flancul estic al alianței fac parte din măsurile NATO de reasigurare și descurajare implementate după anexarea ilegală a regiunii Crimeea de către Rusia, în anul 2014.

Forțele Aeriene Române operează două tipuri de avioane de vânătoare – MiG-21 și F-16 – cu rolul de apărare a spațiului aerian național.

„F-16 a început să efectueze misiuni de poliție aeriană NATO din 2019. Efectuăm această misiune alternativ cu avioanele Mig-21 LanceR dislocate la baza aeriană MK. F-16 aduce capabilități îmbunătățite pentru misiunile de poliție aeriană pentru Forțele Aeriene Române, datorită apartenenței la Comunitatea NATO de F-16. Ne-a sporit semnificativ capacitățile cu timpul de zbor îmbunătățit și senzori și avionică nouă sau îmbunătățită. Acest lucru ne oferă capacitatea de a efectua misiuni de poliție aeriană peste Marea Neagră și în tot spațiul aerian NATO integrându-ne perfect cu alte elemente NATO“ , a declarat maiorul Alexandru Pavelescu, unul dintre piloții români de F-16, potrivit unui comunicat al Comandamentului Aerian aliat.