ApărareȘtiri

Aviația ucraineană primește sfaturi de la o echipă de voluntari din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA

Avion de luptă Su-27 al aviației ucrainene (FOTO: UNIAN)

Un grup operativ ad-hoc al Forțelor Aeriene ale SUA în Europa (USAFE), cunoscut sub numele de Echipa „Lupul Cenușiu” (Grey Wolf) consiliază aviația ucraineană în campania aeriană defensivă împotriva invaziei Rusiei, relatează publicația Coffee or Die Magazine, care citează oficiali americani din cadrul echipei.

Numită în onoarea col. Oleksandr „Grey Wolf” Oksanchenko, un pilot ucrainean legendar ucis în primele zile ale războiului, echipa, cu sediul la Baza Aeriană Ramstein din Germania, se concentrează pe înțelegerea instrumentelor tehnologice limitate de care dispun ucrainenii, ale căror Forțe aeriene se bazează în mare parte pe tehnică militară ce datează din epoca sovietică.

Colaborând cu omologilor ucraineni, echipa transmite recomandări către Pentagon pentru soluții „la preț redus, care pot schimbă jocul” în favoarea Ucrainei, a declarat un membru al echipei pentru Coffee or Die Magazine.

Așadar, echipa elaborează propuneri pentru furnizarea de echipamente sau antrenarea aviatorilor ucraineni pentru noi tactici și tehnici, care să poată fi apoi utilizate imediat în luptă.

„Cunoscând-le piloții, cunoscându-le aeronavele […] decidem ce putem, în mod rezonabil, să punem la bord și să executăm pentru a crea efecte pe câmpul de luptă”, a afirmat un pilotul american, care a cerut ca numele său să nu fie publicat din cauza naturii sensibile a activității sale.

Uneori, ucrainenii cer o armă care fie nu poate fi folosită pe un avion de fabricație sovietică, fie SUA nu au posibilitatea să o furnizeze. În astfel de cazuri, echipa Grey Wolf examinează care e scopul urmărit de piloții ucraineni și apoi încearcă să găsească o soluție bazată pe tehnologia disponibilă care să ajute la îndeplinirea acelui scop.

„Unele lucruri nu sunt posibile”, a afirmat un membru al echipei. „Nu poți pune o [o rachetă aer-aer americană] AIM-120 pe un avion ucrainean. Dar alte lucruri nu sunt atât de complicate și ar putea oferi capabilități sporite”.

Membrii echipei au vorbit și despre diferențele de organizare și de operare între aviația americană și cea ucraineană.

În ciuda faptului că Forțele Armate ale Ucrainei s-au îndepărtat de cultura sovietică a controlului de la sol a operațiunilor aeriene, piloții ucraineni nu se bucură de același nivel de autonomie în luarea deciziilor precum cei americani. Una dintre cauze este faptul că avionica utilizată în aeronavele ucrainene din epoca sovietică a încetinit tranziția către operațiuni mai descentralizate.

„[Aviația ucraineană] pune mai mult accent pe controlul de la sol şi pe structurile lor de comandă și control, pentru a-şi direcționa piloții”, a afirmat Drew Armey, pilot de F-15 în Garda Națională Aeriană a Californiei, care lucrează cu ucrainenii încă din 2015.

„Aș numi doctrina lor undeva între doctrina rusă și cea americană. Avionica lor nu este configurată la fel ca a noastră, pentru a permite operarea cât mai autonomă a pilotului individual”, a precizat Armey.

Datorită avionicii avansate din avioanele de război americane, care oferă o cantitate mare de informații în interiorul cabinei, piloții americani sunt de obicei factorul principal când vine vorba de decizia utilizării armelor de la bord.

„Cabinele şi afișajele occidentale sunt construite în jurul ideii că pilotul va fi autoritatea centrală de luare a deciziilor în avionul său”, a afirmat Armey, adăugând: „Iar sistemele de management al luptei aeriene, AWAC-urile noastre, îmi oferă informații pentru ca eu să iau o decizie. De cele mai multe ori, nu-mi spun ce să fac”.

Însă, piloții ucraineni au acces la mai puține informații, ceea ce îi face dependenți de sistemele de comanda și control de la sol.

„Este dificil în cabinele [ucrainenilor] […] avionica lor este limitată, așa că există un motiv fizic pentru care ei fac lucrurile ceva mai diferit decât noi”, a conchis pilotul american.

Activitatea în echipa Grey Wolf este voluntară, grupul fiind format abia după invazia rusă. Pentru a-și atinge obiectivele, echipa Grey Wolf promovează ingeniozitatea și gândirea analitică – astfel că grupul se aseamănă, în anumite privințe, cu cultura creativă a unui startup din Silicon Valley.

„Acesta este cel mai neobișnuit job pe care l-am avut în armată. Este un fel de <<alege-ți propria aventură>>, a afirmat un membru al echipei, care a pilotat avioane de luptă F-16 și F-15.

Numărând, de obicei, cinci până la opt membri, echipa este compusă în întregime din personal al Forțelor Aeriene ale SUA, inclusiv piloți, experți în pregătirea luptelor aeriene, agenți de informații și militari din specialități care pot fi de ajutor.

„Putem vedea multe informații, până la un nivel destul de clasificat, și astfel suntem capabili să realizăm evaluări ale lucrurilor de care au nevoie Forțele aeriene ucrainene pentru a avea succes din punctul de vedere al componentei aeriene”, a explicat un membru al grupului.