InfrastructurăȘtiri

Aviația SUA investește 152 de milioane de dolari în modernizarea bazei aeriene Câmpia Turzii 

Sursa: MApN

Forțele Aeriene ale Statelor Unite vor iniția, în vara acestui an, lucrările de extindere și îmbunătățire a Bazei 71 aeriene “General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, un potențial centru operațional major al aviației americane în regiunea Mării Negre și Europa de Sud-Est. Pentagonul a alocat 152 de milioane de dolari pentru acest proiect, iar primele lucrări sunt programate să se desfășoare în perioada mai-august, se arată într-un comunicat emis de USAF.

Lucrările sunt plătite prin intermediul Inițiativei Europene de Descurajare (EDI), un program lansat de Statele Unite, în iunie 2014, cu scopul reasigurării aliaților europeni după ce Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea.

Lucrările de modernizare vor face posibilă aterizarea și decolarea aeronavelor de transport grele, precum C-5 Galaxy sau C-17 Globemaster, să găzduiască un număr sporit de avioane de vânătoare, au anunțat Forțele Aeriene ale SUA. De asemenea,  fonduri importante vor fi alocate pentru construirea unui nou depozit de combustibil (32 de milioane de dolari) și pentru depozite pentru echipamente de apărare, bunuri și materiale prepoziționate (Air Force European Contingency Air Operations Set – ECAOS, Deployable Airbase System – DABS, Facilities, Equipment, and Vehicles – FEV) – 68 de milioane de dolari.

Sistemele de baze aeriene dislocabile, sau DABS sunt un ansamblu de adăposturi, echipamente de construcții și alte utilaje care pot fi prepoziționate în întreaga lume și transferate în orice loc în care aviația SUA are nevoie pentru inițierea de urgență de operațiuni aeriene, explică portalul de știri Defense News.

Tot până la sfârșitul acestui an sunt programate să fie finalizate o serie de proiecte mai mici, precum noi depozite de muniții, cu  o capacitate crescută de depozitare (1,7 milioane USD), un centru pentru comanda operațiunilor aeriene (2 milioane USD), un nou spațiu pentru staționarea aeronavelor și un hangar (4,9 milioane USD).

Alte două proiecte – care includ un hangar temporar pentru avioane și îmbunătățiri în zona cargo – sunt în faza de proiectare.

Darren Walls, responsabil de programul de proiectare și construcție în cadrul programului EDI, a declarat că aviația SUA intenționează să cheltuiască 130 de milioane de dolari în acest an pentru „optimizarea misiunilor” de la baza aeriană Câmpia Turzii.

“Se preconizează că lucrările, care sprijină Inițiativa europeană de Descurajare, implementată de Comandamentul european al SUA, vor spori securitatea în toată Europa și vor crește capacitatea de reacție și disponibilitatea forțelor aeriene americane și a forțelor statelor membre NATO din regiune”, se arată în comunicatul aviației americane.

SUA și România au semnat, anul trecut, o foaie de parcurs de 10 ani pentru cooperare în domeniul apărării, care a pus un accent sporit pe securitatea Mării Negre.

În ultimii ani, pe fondul intensificării activităților de descurajare la Marea Neagră, Forțele Aeriene ale SUA au dislocat temporar drone MQ-9 Reaper, avioane de luptă F-15, F-16 sau A-10 Thunderbolt II la Câmpia Turzii.