EnergieȘtiri

Austria avertizează în legătură cu pericolul extinderii singurei centrale atomice din Ungaria, aflată într-o zonă seismică

Centrala atomică Paks din Ungaria (Rosatom)

Agenția de Mediu din Austria avertizează în legătură cu pericolul extinderii centralei nucleare Paks (situată în centrul Ungariei, la mai puțin de 200 de kilometri de Arad), susținând că se află deasupra unei falii active, informează site-ul postului de radio RFI France.

Proiectul de extindere a centralei atomice, care este finanțat de Rusia, prin intermediul unui împrumut în valoare de aproximativ 10 miliarde de euro, reprezintă un semn al relațiilor strânse între liderul de la Budapesta, Viktor Orban, și președintele rus Vladimir Putin.

Planurile prevăd instalarea a încă două reactoare nucleare de tip VVER de către compania rusă de stat Rosatom.

Un raport recent al Agenției Federale de Mediu din Austria însă trage un semnal de alarmă în legătură cu situația centralei nucleare Paks, construită în anii 1970 și care asigură peste 50% din necesarul de energie electrică a țării. Documentul indică faptul că aceasta se află chiar deasupra unei falii active.

Potrivit agenției austriece, “apariția unei potențiale deplasări permanente a suprafeței în zonă nu poate fi exclusă de cercetările științifice. Așadar, extinderea centralei nucleare Paks trebuie considerată inadecvată”, se arată în studiul publicat luna trecută.

În ceea ce privește procesul de autorizare, agenția austriacă susține că în studiul, prezentat de compania responsabilă de proiect – Paks II Ltd., sunt “omise informații importante”.

Franz Meister, un oficial din cadrul Agenției Federale de Mediu, a declarat că și actuala centrală nucleară este în pericol din cauza proximității față de falia activă, însă lucrările de modernizare au redus riscul.

“Autoritățile maghiare ar trebui să retragă permisul și Paks II ar trebui să caute un alt loc”, a adăugat oficialul austriac. “În acest loc, falia traversează șantierul de construcție”, a precizat Meister, citat de portalul EuObserver.

Autoritatea pentru energie atomică din Ungaria are timp până în luna septembrie să aprobe licența pentru extinderea centralei atomice Paks. Guvernul ungar speră că construcția va începe anul viitor.

Comisia Europeană a aprobat extinderea centralei nucleare Paks în 2017, însă Austria a dat în judecată Executivul UE pentru că a permis proiectul, iar cazul este încă în curs de judecare.

Deocamdată, Ministerul austriac al Mediului a solicitat discuții aprofundate și la nivel de experți cu autoritățile maghiare cu privire la această chestiune, în cadrul unui acord bilateral privind siguranța nucleară.

Autoritatea de reglementare maghiară (HAEA) a indicat că evaluările efectuate în timpul procesului de acordare a licențelor “nu au dezvăluit noi factori de risc în comparație cu cunoștințele anterioare, nu a fost identificat niciun aspect care să excludă caracterul adecvat al zonei” și că au fost prezentate soluții tehnice, adecvate pentru gestionarea riscului.

De asemenea, HAEA a transmis că, în anii 1990, experții maghiari și străini au ajuns la concluzia că nu există dovezi ale existenței unei falii active sub centrala Paks, adăugând că au fost efectuate lucrări de consolidare în caz de cutremur.

De asemenea, potrivit agenției ungare, testele de stres ale UE, comandate în urma accidentului atomic de la Fukushima, din 2011, au constatat că au fost îndeplinite cerințele privind siguranța.