• Despre noi
 • Contact
 • Cookies
 • Termeni și condiții
 • Politica de confidențialitate
 • umbrela-strategica.ro
 • Apărare
 • Intelligence
 • Energie
 • Infrastructură
 • IT&C
 • Siguranță alimentară
 • CĂUTARE
 • Aurescu: România militează pentru includerea unei dimensiuni de securitate în Parteneriatul Estic

  Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

  România militează pentru includerea unei dimensiuni de securitate în Parteneriatul Estic, în condițiile în care cinci din cele șase țări participante la această inițiativă sunt afectate de conflictele prelungite, a declarat ministrul propus pentru Afaceri de Externe, Bogdan Aurescu, la audierile din comisiile parlamentare.

  „Am militat pentru introducerea unei dimensiuni de securitate în Parteneriatul Estic, acest lucru fiind mai ales din cauza existenței conflictelor prelungite din spațiul Mării Negre care afectează cinci din cele șase state incluse în Parteneriatul estic”, a afirmat oficialul, făcând referire la conflictele din regiunile Transnistria (Republica Moldova), Donbass (Ucraina), Abhazia și Oseția de Sud (Georgia), Nagorno-Karabakh (între Armenia și Azerbaidjan).

  Ministrul desemnat a mai afirmat că România „va susține un efort ambițios de sprijinire a statelor din Parteneriatul Estic pentru avansarea pe calea integrării europene”, menționând în acest sens propunerea introducerii unor „stimulente tehnice și financiare pentru reforme în statele din Parteneriatul Estic, așa încât aceste state să ajungă cât mai aproape de standardele europene”.

  „De asemenea este avut în vedere un sistem de stimulente pentru statele care sunt cele mai avansate, cum este de exemplu Republica Moldova, care are toate perspectivele de a redeveni frontrunner-ul acestui grup de state din Parteneriatul estic”, a adăugat Aurescu.

  Șeful diplomației române a precizat că se pregătește un plan major de investiții pentru statele Parteneriatului estic, cu 2,7 miliarde de euro din partea Uniunii Europene, la care se vor adăuga 17 miliarde de euro din alte surse.

  În ceea ce privește securitatea în zona pontică în noul Concept Strategic al NATO, Aurescu a afirmat că acest document „va putea permite, cel puțin asta este poziţia României, să consolidăm relația transatlantică”.

  „Avem în vedere consolidarea posturii de descurajare pe Flancul estic al alianței într-un mod coerent, care să nu facă distincție între nordul și sudul Flancului estic. Prin urmare o mai mare pondere militară a statelor aliate, inclusiv a Statelor Unite, în sudul Flancului estic, la Marea Neagră”, a adăugat ministrul desemnat.

  Bogdan Aurescu a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe, cu 31 de voturi „pentru” și 11 voturi „împotrivă”.

  Te-ar mai putea interesa

  VIDEO. Avioane de luptă Mirage și Rafale ale aviației franceze, escortate de aeronave de vânătoare rusești deasupra Mării Negre Consilier al președintelui Biden: SUA vor fortifica aliații NATO de pe Flancul estic în cazul unei invazii ruse în Ucraina MApN vrea să cumpere articole de uniformă combat de 31 de milioane de euro

  Ultimele știri

  O dronă MQ-9 Reaper a aviației SUA s-a prăbușit pe pistă la baza aeriană Holloman din Statele Unite Elicopterele Black Hawk fabricate în Polonia primesc certificarea FAA pentru utilizarea de către operatorii civili si comerciali din SUA Previziuni HP pentru 2022: Firmele din domeniul medical sunt mai susceptibile de a fi vizate de atacuri ransomware