• Despre noi
  • Contact
  • Cookies
  • Termeni și condiții
  • Politica de confidențialitate
  • umbrela-strategica.ro
  • Apărare
  • Intelligence
  • Energie
  • Infrastructură
  • IT&C
  • Siguranță alimentară
  • CĂUTARE
  • Ademenirea necugetată a fostelor republici sovietice în NATO generează riscuri – diplomat rus

    Mircea Olteanu Mircea Olteanu -

    Atragerea necugetată a fostelor republici sovietice în NATO generează riscuri, a declarat ministrul adjunct de externe rus, Alexander Grușko, care a precizat că Moscova va răspunde la extinderea alianței transatlantice, informează agenția de știri TASS.

    „Astăzi, le-am reamintit încă o dată faptul că am repetat în mai multe rânduri că politica necugetată de atragere a statelor post-sovietice în NATO presupune riscuri. Și am amintit succesiunea evenimentelor din mai 2008, când NATO a luat o decizie care nu ar fi trebuit să o ia. O astfel de formulare, că Georgia și Ucraina vor deveni membre NATO, nu ar fi trebuit să fie consemnată, deoarece o astfel de formulare este inacceptabilă în ceea ce privește statele suverane și independente”, a afirmat diplomatul rus la o conferința de presă după reuniunea Consiliului NATO-Rusia, desfășurată miercuri.

    Potrivit lui Grușko, deciziile summitului NATO de la București din 2008 cu privire la Ucraina și Georgia sunt în prezent „înălțate la rangul de politică de stat”. Oficialul rus a indicat că președintele georgian din perioada respectivă, Mihail Saakașvili, care era „intoxicat” cu perspectivele NATO, „a pornit într-o aventură militară în august”.

    Adjunctul ministrului de Externe a mai spus că extinderea NATO generează riscuri grave pentru securitatea Rusiei, iar Moscova va răspunde.

    „Al doilea factor care este un motiv serios pentru înrăutățirea situații securității în Europa este procesul de extindere a alianței”, a adăugat diplomatul.

    În 1997, Polonia era singura țară care avea graniță cu Rusia și care dorea să devină membră NATO, a precizat oficialul rus.

    „O mulțime de țări s-au alăturat NATO acum și teritoriile lor sunt în mod evident folosite pentru a proiecta puterea către Rusia din diferite direcții geografice”, a explicat Grușko, care a adăugat că „acest lucru ne înrăutățește serios securitatea și creează riscuri inacceptabile, pe care le vom contracara”.

    În 1997, Rusia și NATO au semnat Actul fondator, care prevede că „nu se consideră adversari” și creează „mecanismul de consultare, cooperare, privind luarea a deciziilor în comun”.

    Afirmațiile diplomatului rus însă par să nu țintă cont de faptul că majoritatea fostelor țări comuniste din Europa s-au îndreptat spre NATO, în timp ce blocul de securitate colectivă condus de Rusia – Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) – a atras doar două țări europene: Armenia și Belarus.

    Situația a fost excelent explicată de generalul-locotenent (ret) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa (USAREUR): Nu este perfect, dar suntem cu toții mai siguri și mai prosperi datorită NATO. Există motive pentru care mai multe națiuni sunt la coadă dorind să se alăture. Nimeni nu bate la ușa Kremlinului cerând să fie primit înapoi”.

    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul modifică din nou Statutul cadrelor militare Eurofighter Typhoon ale RAF execută misiuni de poliție aeriană în România Companiile investesc peste 100 de mii USD anual pentru perfecționarea echipelor InfoSec

    Ultimele știri

    Bursele au început anul cu optimism și cu maxime istorice VIDEO BAE Systems va moderniza vehiculele de luptă CV90 ale armatei daneze Amiralul Bauer: Să fim pregătiți, este sarcina noastră principală