ApărareȘtiri

Armenia și Azerbaidjanul nu au reușit să aplaneze conflictul: Luptele la granița de nord s-au reluat

Sursa: Armenia, Twitter

Luptele dintre Armenia și Azerbaidjan din ultimele zile au provocat cel puțin 16 morți, iar momentul de acalmie consemnat miercuri nu a condus la aplanarea conflictului, astfel că ostilitățile s-au reluat joi, relatează Radio Télévision Suisse (RTS).

Luptele, care au început duminică la granița care separă cele două foste republici sovietice din Caucaz, sunt cele mai grave confruntări din ultimii patru ani, și generează temeri că ar putea cauza o destabilizare a întregii regiunii, mai ales că Turcia și-a declarat sprijinul necondiționat pentru Azerbaidjan.

Beligeranții au indicat în declarații separate că „luptele (erau) în curs” de desfășurare joi dimineață. Cele două țări acuzându-se reciproc de reluarea ostilităților.

Cel puțin 16 persoane au fost ucise în luptele din perioada 12-14 iulie, inclusiv unsprezece militari azeri, printre care și un general, precum și patru soldați armeni.

Conflictul dintre cele două țări datează încă din anii 90, după căderea Uniunii Sovietice

Mărul discordiei dintre cele două foste republici sovietice este Nagorno Karabakh, o regiune secesionista din Azerbaidjan susținută de Armenia, care în ultimul deceniu al secolului trecut a fost scena unui război soldat cu 30.000 de morți.

Totuși, ciocnirile recente au loc departe de regiunea disputată, ci se desfășoară la granița de nord dintre cele două țări.

Rusia, arbitru și furnizor de arme

Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană au solicitat Azerbaidjanului și Armeniei să pună capăt ostilităților. În timp ce Turcia a acordat sprijin complet Azerbaidjanului. De remarcat că pe teritoriul Armeniei se află și o bază militară a Rusiei, la Gyumri, în nord-vestul țării.

Kremlinul, care se poziționează ca arbitru în regiune, furnizează arme celor două țări.