UPDATE: Armata SUA va participa la un exercițiu comun de artilerie în România pe 19 noiembrie
Două sisteme de artilerie reactivă americane M142 HIMARS și aproximativ zece militari americani vor participa săptămâna viitoare la exercițiul comun Rapid Falcon din România, au anunțat, vineri, Forțele Terestre ale SUA în Europa.
#PressRelease: @USArmy Europe to conduct exercise #RapidFalcon in #Romania.
Read More: https://t.co/E8Cwd8exdb#StrongEurope @Rail_Gunners @7thATC @AmbasadaSUA pic.twitter.com/gGBdxjlxSI
— U.S. Army Europe and Africa (@USArmyEURAF) November 13, 2020
Personalul participant și echipamentele provin din Batalionul 1, Regimentul 77 de artilerie de câmp, Brigada 41 de artilerie de câmp a SUA „Rail Gunners”, cu baza la Grafenwoehr, Germania.
Exercițiu este efectuat în colaborare cu Forțele Terestre Române la baza aeriană Mihail Kogălniceanu și la Poligonul Capu Midia. La manevre vor participa și reprezentanți ai Forțelor Aeriene ale SUA, Comandamentului pentru Operații Speciale al SUA în Europa și Forțelor Navale ale SUA.
Evenimentul bilateral este conceput pentru a demonstra capacitatea Comandamentului European al SUA de a desfășura sisteme de artilerie cu rază mare de acțiune în sprijinul NATO, se afirmă în comunicatul Forțelor Terestre ale SUA în Europa.
Capacitatea de a disloca rapid forțe pregătite pentru luptă în teatrul de război este esențială în proiectarea de forțe în orice clipă pentru a sprijini alianța, se precizează în comunicat.
„Suntem onorați să lucrăm alături de aliații noștri din România ca o singură echipă în sprijinul misiunii NATO. Rapid Falcon este un mare exercițiu comun care demonstrează abilitatea noastră de disloca rapid militari și capacități de foc cu rază lungă de acțiune în orice clipă, oriunde în teatrul european”, a declarat colonelul Daniel Miller, comandantul Brigăzii 41 de artilerie de câmp.
Rapid Falcon permite brigăzii să se antreneze pentru o misiune comună cunoscută sub numele de Infiltrare rapidă HIMARS sau HI-RAIN, care implică dislocarea rapidă a unității și a echipamentului într-o zonă, efectuarea rapidă a unei misiuni de bombardament și apoi revenirea imediată la baza de plecare.
Acest exercițiu este cel de-al doilea exercițiu cu trageri reale al Brigăzii 41 de artilerie de câmp (SUA) în afara Germaniei și primul în România după reactivarea unității, în septembrie 2019.
Forțele Terestre ale SUA în Europa precizează că exercițiul a fost organizat având grijă să fie respectate toate măsurile necesare anti-coronavirus pentru a asigura protecția militarilor americani, a aliaților și a comunităților națiunii gazdă.
Acțiunea din România se va desfășura concomitent cu un exercițiu multinațional de apărare antiaeriană de două săptămâni în Grecia, coordonat de Germania și la care participă și forțe din SUA și Olanda, potrivit agenției United Press International.
România a comandat pentru început trei sisteme de lansatoare multiple de rachete cu bătaie mare, până la 300 de kilometri, achiziția fiind realizată prin programul Foreign Military Sales direct de la Guvernul SUA, potrivit Drecției Generale pentru Armamente din cadrul MApN.
M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin prin foc indirect, fiind testate și utilizate în misiuni reale de luptă de Forțele Terestre și Corpul Pușcașilor Marini din SUA și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice, potrivit producătorului Lockheed Martin.
Rata de fiabilitate HIMARS și gradul de interoperabilitate între forțele SUA și aliate reduc costurile finale operaționale și de întreținere.
Luna trecută, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a anunțat că țara noastră urmează să primească primul sistem de rachete sol-sol HIMARS la începutul anului 2021.
M142 HIMARS este un sistem autopropulsat de artilerie reactivă cu rolul de a angaja în luptă și de a neutraliza artileria terestră și artileria antiaeriană inamică, mijloace de transport, transportoare blindate inamice, puncte de comandă, personal și alte mijloace de foc ale inamicului, potrivit revistei Artileria Modernă Română.
De asemenea, este conceput pentru a sprijini operațiunile mixte, oferind sprijin direct sau indirect prin forță letală tactică, având abilitatea de a lansa rachetele și de a părăsi poziția de tragere rapid, înainte ca forțele inamice să îi poată detecta poziția și să îl angajeze cu foc.
HIMARS a fost dezvoltat în Statele Unite, în anul 1996, de către Lockheed Martin Missiles & BAE Systems Fire Control.
Sistemul este montat pe un șașiu de camion de 5 tone cu tracțiune 6×6, cu cabină cu blindaj sporit pentru protejarea echipajului împotriva armelor de foc de calibru mic și a schijelor.
M142 HIMARS (lansatorul) este format dintr-un transportor (partea auto) și un sistem de control al focului (FCS) care calculează toate datele misiunii de foc și modul de lansare și de încărcare (Launcher-Loader Module – LLM), care efectuează toate operațiunile necesare pentru a executa misiuni de foc primite.
Sistemul HIMARS poate lansa până la șase rachete 227 mm M270 ghidate MLRS (GMLRS), acestea putând atinge distanțe de peste 70 km, sau o rachetă tactică MGM-140 (Army Tactical Missile System – ATACMS) cu o rază de acțiune de 300 km.
HIMARS poate fi transportat cu avionul de transport militar C-130 Hercules și poate fi dislocat în zone inaccesibile altor lansatoare de rachete mai grele.
În prezent, sistemul se află în dotarea forțelor din SUA, Singapore, Emiratele Arabe Unite, Iordania și urmează să intre în dotarea armatelor din România și Polonia.
UPDATE: Exercițiul comun româno-american RAPID FALCON va avea loc pe data de 19 noiembrie. Armata română participă cu sisteme LAROM.
Mai multe detalii aici.