ApărareȘtiri

Armata germană lansează un sistem de monitorizare a deșeurilor spațiale ce pot lovi sateliți sau SSI

Sursa: Bundeswehr/Francis Hildemann

Ministrul Apărării de la Berlin, Annegret Kramp-Karrenbauer, a inaugurat recent Centrul de Operațiuni Aeriene și Spațiale (ASOC) din Uedem, Germania, care are drept scop să monitorizeze resturile spațiale care orbitează Pământul și să trimită avertizări timpurii despre potențiale amenințări ce vizează sateliți sau chiar Stația Spațială Internaţională (SSI), relatează Deutsche Welle.

Săptămâna trecută, Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a trebuit să execute o manevră pentru a evita o posibilă coliziune cu un deşeu orbital ce provine de la o fostă rachetă japoneză, informează AFP, potrivit Agerpres. Aceasta este cea de-a treia manevră de evitare realizată în 2020, au anunţat reprezentanţii NASA, marți care au cerut mai multe fonduri pentru a putea să monitorizeze eficient numărul tot mai mare de deșeuri aflate pe orbita terestră.

Centrul – care face parte din instalațiile administrate de Luftwaffe (forțele aeriene germane) – va avea inițial 50 de experți, urmând ca numărul acestora să ajungă la 150 până în 2031.

Observarea spațiului aerian deasupra Germaniei și a activităților pe orbită, dincolo de atmosfera Pământului, „nu mai pot fi separate”, a afirmat Kramp-Karrenbauer, pe 21 septembrie, referindu-se și la un centru Luftwaffe, aflat în apropiere, unde experții monitorizează spațiul aerian german pentru activități suspecte.

Deșeurile spațiale care zboară pe orbită joasă a Pământului – se estimează ca sunt peste 500.000 de obiecte, de la șuruburi până la rezervoare de combustibil pentru rachete – prezintă riscuri pentru constelațiile de sateliți, și chiar Stația Spațială Internaţională.

Centrul folosește sistemul GESTRA (un sistem radar experimental de monitorizare și supraveghere a spațiului), care a fost dezvoltat de institutul german de cercetare Fraunhofer FHR. Radarul este situat în apropiere de Koblenz, la aproximativ 200 de kilometri de baza ASOC din Uedem.

Luftwaffe a transmis că sistemul transportabil GESTRA reprezintă o „nouă eră pentru Germania și Europa în observarea spațiului”.

ASOC va compila toate datele radar primite și va calcula traiectoriile obiectelor care orbitează Terra, a explicat Luftwaffe într-un comunicat publicat în decembrie anul trecut.

Informațiile colectate vor fi furnizate apoi universităților și unităților de cercetare din Germania și proiectului european de monitorizare EUSST.

Serviciul de supraveghere și monitorizare spațială al UE a fost înființat în 2014, alcătuit inițial din cinci membri (Franța, Germania, Italia, Spania și Marea Britanie), la care s-au adăugat opt în 2018: Polonia, Portugalia și România.

În prezent, 51 de senzori alimentează cu date sistemul european: radare precum GESTRA și TIRA, precum și telescoape și stații de telemetrie cu laser prin satelit (SLR) în Graz (Austria), Borowiec (Polonia) și San Fernando (sudul Spaniei).