ApărareȘtiri

Aproximativ 200 de militari olandezi se vor alătura grupului de luptă NATO din România

Militari olandezi (Ministerie van Defensie)

Olanda va trimite aproximativ 200 de militari în România, care vor face parte din grupul NATO de luptă înființat în țara noastră în urma agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Unitate olandeză de aeropurtată, de dimensiunea unei companii, va fi dislocată la Cincu, jud. Brașov, urmând să facă parte din grupul NATO de luptă din România, condus de Franța, care va număra 900 de militari, a anunțat miercuri de Ministerul Apărării de la Amsterdam.

Trupele olandeze dislocate în România vor contribui la consolidarea capacității de descurajare a NATO. Armata olandeză poate acționa rapid pentru a proteja teritoriul NATO, dacă este necesar, au precizat autoritățile olandeze.

Olanda și-au extins foarte mult prezența militară în țările NATO din Europa de Est în urma agresiunii ruse. Forțele aeriene olandeze au desfășurat mai multe avioane de luptă (F-35 și F-16) pentru sarcini de poliție aeriană pe Flancul estic. În acest moment, patru avioane F-35 ale aviației olandeze sunt prezente în Bulgaria pentru a proteja spațiul aerian NATO din zona pontică până la sfârșitul lunii mai. Pe mare, Olanda deține comandă uneia dintre forțele navale ale NATO și contribuie cu o fregată și un dragor la misiunile navale NATO. De asemenea, sisteme antiaeriene Patriot ale armatei olandeze au fost dislocate în Slovacia, iar trupe olandeze participă de mai bine de 5 ani la prezența NATO în Lituania.

România găzduiește în prezent aproximativ 4.000 de militari aliați, din  SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, Portugalia și Belgia.