ApărareȘtiri

Aproape 50 de companii expun tehnică de ultimă generație de Ziua Forțelor pentru Operații Speciale

Foto: FOS România Oficial

Aproape 50 de companii românești și străine vor prezenta tehnică și echipamente de ultimă generație într-o expoziție deschisă la Târgu Mureș și ocazionată de Ziua Forțelor pentru Operații Speciale, care se aniversează pe 1 martie.

Acum 20 de ani, pe 1 martie  2003 se înființa Batalionului 1 Forțe Speciale, prima structură de operații speciale din România.

Expoziția este deschisă în perioada 28 februarie – 2 martie.

Pe 2 martie, va avea loc o ceremonie militară și religioasă și o defilare a gărzii de onoare, acțiuni la care vor participa 400 de militari din unitățile aflate în subordinea CFOS și 30 de mijloace tehnice.

În cadrul ceremoniei un moment special îl va constitui parașutarea drapelelor României, NATO și al Forțelor pentru Operații Speciale, au anunțat FOS.

  • Mesajul generalului Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării: ”Prin înființarea Batalionului 1 Forțe Speciale la data de 1 martie 2003, Armata României făcea un pas semnificativ în procesul de aliniere la structuri similare din spațiul NATO, la care țara noastră adera un an mai târziu. Au urmat două decenii de construcție a unei întregi componente destinate Forțelor pentru Operații Speciale (FOS). În prezent, instituția apărării are o structură FOS matură, eficientă, cu o capacitate mare de reacție la nivel strategic, interoperabilă și cu puternice conexiuni aliate și partenere”.

Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale este structura care asigură și generează componenta specializată, de reacție rapidă, de nivel strategic, cu structuri terestre, navale și aeriene dedicate, instruită și dotată pentru executarea misiunilor de cercetare specială, acțiunilor directe, de asistență militară și neconvenționale, precum și misiuni complementare acestora, pe teritoriul statului român sau în afara acestuia, în condițiile legii, independent sau împreună cu forțele speciale ale coalițiilor și alianțelor din care România este parte.