IT&CȘtiri

Apple a fost amendat de UE cu 1,8 miliarde de euro pentru încălcarea legilor concurenței

Foto: pexels.com

Sancțiunea este pentru restricționarea informării utilizatorilor  Spotify și a altor servicii de streaming muzical cu privire la opțiunile alternative de plată din afara magazinului de aplicații Apple, conform BBC.

Decizia Comisiei Europene a fost determinată de o plângere a serviciului suedez de streaming muzical cu privire la această restricție și la taxa de 30% aplicată de Apple.

Comisarul european pentru Concurență a declarat că Apple a abuzat timp de un deceniu de poziția sa dominantă pe piață

Margrethe Vestager a spus că Apple a făcut acest lucru „restricționând dezvoltatorii să informeze consumatorii despre serviciile de muzică alternative și mai ieftine disponibile în afara ecosistemului Apple. Acest lucru este ilegal în conformitate cu normele antitrust ale UE”.

Ea a cerut gigantului tehnologic din SUA să elimine toate restricțiile și să se abțină de la practici similare în viitor.

Apple a declarat că va face recurs împotriva deciziei, spunând că nu există dovezi că consumatorii au fost vătămați.

”Decizia a fost luată în ciuda eșecului Comisiei de a descoperi vreo dovadă credibilă a vătămării consumatorului și ignoră realitățile unei piețe care este înfloritoare, competitivă și în creștere rapidă”, a spus compania într-un comunicat.

”Sustinatorul principal al acestei decizii și cel mai mare beneficiar este Spotify, o companie cu sediul în Stockholm, Suedia.Spotify are cea mai mare aplicație de streaming de muzică din lume și s-a întâlnit cu Comisia Europeană de peste 65 de ori în timpul acestei investigații”, se arată în comunicat.

Apple a mai spus că compania suedeză nu le plătește niciun comision deoarece își vinde abonamentele pe site-ul său web și nu pe magazinul de aplicații.