EnergieȘtiri

Analist rus: Stabilizarea promptă a pieței gazelor nu este doar în interesul țărilor din Europa, ci și al Gazpromului

Gazoductul TurkStream (Gazprom)

Stabilizarea promptă a pieței gazelor este nu doar în interesul țărilor din Europa, ci și al gigantului Gazprom, afirmă un analistul rus Serghei Kapitonov, care argumentează că modul în care compania rusă acționează în timpul acestei crize energetice va determina viitorul exporturilor rusești de gaze în Europa.

Kapitonov, analist în cadrul Centrului pentru Energie al Școlii de Management din Moscova – Skolkovo, susține că Gazprom nu este un simplu furnizor de gaze ale Europei, ci are o poziție unică pe această piață.

Au existat o serie de cazuri, în special în iarna extrem de friguroasă a anului 2018, când Gazprom a venit în ajutor și a furnizat mai mult decât era prevăzut în contracte, astfel că parteneri loiali ai companiei sunt obișnuiți cu “magia Gazprom”, afirmă Kapitonov, într-un material de opinie pentru Carnegie Moscow Center.

Datorită acestei “magii”, Europa a permis multe gigantului Gazprom, care a continuat și după criza Crimeei din 2014 să realizeze venituri substanțiale în Europa (30-40 de miliarde de dolari pe an), a evitat sancțiunile anti-Rusia și a reușit să realizeze noi gazoducte, precum Nord Stream 2 și TurkStream, afirmă analistul.

“Dar această aură magică se se poate risipi brusc, dacă, în criza actuală, nu Gazprom vine în ajutorul Europei, ci, de exemplu, Norvegia sau furnizorii de gaz lichefiat, capabili să redirecționeze rapid încărcătura către țărmurile Europei dacă prețul este bun. Iar ulterior, după ce au calculat pierderile cauzate de criza gazelor din 2021, europenii pot începe să investească și mai activ în tranziția energetică și eliminarea treptată a gazului – nu din Rusia, ci în general. Prin urmare, cea mai rapidă stabilizare a pieței gazelor din Europa este benefică nu numai întreprinderilor europene în faliment, ci și pentru Gazprom”, subliniază Kapitonov.

Prețul gazului în Europa s-a dublat în ultimele două luni, de la 515 de dolari pe mie de metri cubi la începutul lunii august, la peste 1.200 de dolari pe mia de metri cubi pe 1 octombrie. Criza energetică din Europa nu a ocolit nici România, iar analiștii estimează că situația nu se va ameliora în următoarele luni.

Presa europeană a indicat că una dintre cauzele crizei ar fi aceea că rușii de la Gazprom ar fi restricționat livrările de gazele naturale spre Europa, scopul fiind acela de a presa liderii europeni să aprobe funcționarea controversatului gazoduct Nord Stream 2. Corporația rusă de stat a catalogat drept absurde aceste afirmații, susținând că, în primele nou luni ale acestui an, exporturile sale de gaz natural în afara fostei Uniuni Sovietice au fost cu 15% mai mari decât în perioada similară a anului trecut, fiind cel mai ridicat volum al exporturilor după anul 2018. De asemenea, gigantul rus a transmis că a crescut livrările de gaz natural către România cu 305,6% în intervalul ianuarie-septembrie 2021.