Amiral american: Rusia încearcă să-și consolideze controlul în Marea Neagră, Mediterana și zona arctică
SUA și NATO trebuie să depună eforturi mai intense pentru a contracara manevrele militare ale Rusiei, întrucât există riscul ca unele zone maritime din regiunea euroatlantică să fie închise de strategiile și armele anti-acces și de interdicție zonală ale Moscovei, a avertizat amiralul american (r) James Foggo, pe data de 17 iulie, în ultima sa zi în calitate de comandant al Forțelor Navale SUA în Europa-Africa.
Amiralul a avertizat, într-un interviu acordat Institutului Naval din SUA (USNI), că Rusia efectuează manevre în zonele arctică, mediterană și pontică pe care SUA ar trebui să le contracareze pentru a putea menține navigația liberă în aceste ape.
Potrivit lui Foggo, două lucruri vor contribui la limitarea ambițiilor Moscovei: mai multe nave americane în subordinea Flotei a 6-a a SUA, care acționează în apele Europei și Africii; și o nouă strategie maritimă a NATO care va identifica zonele prioritare și resursele necesare pentru a opera cu succes în aceste puncte-cheie.
Anul trecut, navele de război americane au staționat în total 125 de zile în Marea Neagră. Anul acesta, Marina SUA a trimis deja patru nave de război în Marea Neagră. Deși navele din SUA și ale altor țări NATO nu pot fi în fiecare zi pentru a ajuta națiunile aliate sau partenere din Marea Neagră să contracareze actele de agresiune ale Rusiei, Foggo a subliniat că este important ca Washingtonul și alianța nord-atlantică să demonstreze că sunt dedicate menținerii libertății de navigație în zona pontică.
“Ceea ce nu vrem este ca modelul pe care rușii l-au executat în Marea Azov să-l exporte în Marea Neagră, unde au capturat cele trei nave ucrainene și le-au luat drept premii, apoi au întemnițat echipajele într-o închisoare civilă din Moscova pentru aproape un an. Acel model nu va funcționa în Marea Neagră”, a adăugat Foggo.
Foggo, care a deținut timp de trei ani funcția de lider al Forțelor Navale SUA în Europa și Africa, a predat vineri comanda amiralului Robert Burke și s-a retras din activitate.
Concret, potrivit lui Foggo, NATO are nevoie de mai multe capacități de deminare; mai multe mijloace de colectare de informații, supraveghere și recunoaștere (ISR), inclusiv dispozitive ISR fără pilot; și mai multă interoperabilitate, astfel încât țările mari și mici să poată împărtăși informații și să colaboreze pe mare.
Fostul lider al Forțelor Navale ale SUA în Europa-Africa a mai menționat și faptul că Rusia a continuat să-și sporească prezența militară în fostele baze sovietice din regiunea arctică, dislocând batalioane întregi în unele dintre baze, precum și spargătoare de gheață echipate cu rachete de croazieră Kalibr care patrulează apele din această regiune. De asemenea, se observă și o creștere a prezenței chineze în Arctica, deocamdată doar una comercială.
În acest context, în luna mai, o grupare navală mixtă anglo-americană a fost trimisă în Marea Barents, fiind pentru prima oară în ultimii 30 de ani când forțele americano-britanice au efectuat operațiuni în această zonă strategică, aflată în apropierea apelor teritoriale ale Rusiei și tranzitată de submarinele rusești care operează în Atlantic.
Odată cu creșterea prezenței rusești și chinezești, Foggo a avertizat că există un risc sporit de producere a unui accident sau de “incident nepotrivit” pentru care Marina SUA și Garda de Coastă nu au capacitatea de a răspunde în mod adecvat.