Amiral american: Anexarea Crimeii este o formă de “hărțuire constantă” din partea Rusiei, cu scopul influențării altor țări
Anexarea ilegală a regiunii Crimeea de către Rusia reprezintă o formă “extremă” de “hărțuire constantă” din partea Moscovei, cu scopul influențării altor țări și a publicului rus, a declarat amiralul Robert P. Burke, comandantul Forțelor Navale ale SUA în Europa și Africa, care a adăugat că Rusia este în continuare o “amenințare existențială” la adresa Statelor Unite.
Oficialul militar american a mai afirmat, în cadrul unui eveniment pe 21 iulie, că acțiunile Rusiei de restricționare a accesului la apele internaționale împing unele țări să evite acele zone, “ceea ce este exact schimbarea de comportament pe care o caută rușii”.
Rusia nu este un uriaș de “3 metri”, iar liderii săi “înțeleg și respectă” capacitățile NATO, a afirmat Burke, care a avertizat că Rusia și-a “modernizat puternic” armata, în special submarinele, și a învățat războaiele duse de SUA în Irak și Afganistan.
“Guvernul rus este încă o amenințare existențială pentru Statele Unite. Cred că este o amenințare la fel de mare astăzi pe cât a fost Uniunea Sovietică în cursul Războiului Rece”, a adăugat Burke, citat de publicația americană Insider.
Burke a atras atenția că manevrele agresive ale Rusiei în proximitatea forțelor NATO în Marea Neagră par să aibă scopul de a provoca un răspuns din partea alianței.
“Atunci când un avion de atac survolează un distrugător la o înălțime de 100 de picioare și chiar deasupra, [ofițerii noștri] trebuie să decidă dacă avionul de atac intenționează să atace sau nu”, a explicat Burke.
“S-ar putea argumenta că încearcă să ne facă să tragem noi primii. Nu vom face asta fără provocare, dar nici nu voi cere ofițerilor mei să primească prima lovitură în bărbie”, a subliniat amiralul.
Tot luna trecută, amiralul Burke a mai afirmat că NATO și Statele Unite ar trebui să reacționeze la tentativele Rusiei de a controla Marea Neagră prin consolidarea prezenței strategice aliate în regiunea pontică.
Afirmațiile oficialului american vin în contextul în care Moscova a criticat dur exercițiul naval „Sea Breeze 21”, organizat de Ucraina și SUA. Rusia a cerut anularea exercițiului, susținând că „nu ajută în niciun fel la soluționarea provocărilor reale de securitate din regiunea Mării Negre” și „inspiră ambiții militariste la Kiev”.
Totodată, concomitent cu „Sea Breeze 21”, forțele militare ruse au efectuat numeroase exerciții în Marea Neagră, antrenându-se inclusiv pentru distrugerea unui grup naval inamic. De asemenea, în luna aprilie, Moscova a închis strâmtoarea Kerci (între mările Azov și Neagră) pentru navele de război ale altor țări. Interdicția se aplică inclusiv navelor militare ale Ucrainei, stat care are porturi la Marea Azov. Restricția, catalogată drept ilegală de țările occidentale, este programată să se încheie abia în luna octombrie 2021.
În replică, senatorul rus Leonid Slutski susține că afirmațiile recente ale comandantului Forțelor Navale ale SUA în Europa și Africa sunt o încercare de a ascunde planurile NATO de escaladare a situației din Marea Neagră.