ApărareȘtiri

FOTO. Alte două avioane F-16, din cele cinci cumpărate din Portugalia, au sosit în România

Sursa: MApN

Cea de-a treia și cea de-a patra aeronavă F-16 Fighting Falcon – din noul lot de cinci avioane third-hand din Portugalia, ce vor intra în dotarea Forțelor Aeriene Române – au sosit pe 30 octombrie, la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță”, de la Borcea, a anunțat Ministerul Apărării.

Primele două aeronave din noul lot de cinci au sosit în România în luna august a acestui an, iar după intrarea în dotarea Forțelor Aeriene Române și a ultimului avion F-16 Fighting Falcon (prevăzută pentru primul trimestru al anului 2021), toate cele 17 aparate de zbor – în configurație M5.2R, vor trece printr-un program de modernizare la standardul M6XR, a indicat MApN, fără a oferi alte detalii.

Achiziția noului lot de avioane F-16 Fighting Falcon și a pachetului de bunuri și servicii aferent va consolida securitatea României prin executarea permanentă a apărării spațiului aerian național/NATO, pe timp de pace și în situații de criză, prin Serviciul de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA), sub comanda NATO, în conformitate cu angajamentele asumate.

Achiziția celor cinci aeronave a fost făcută conform Legii 237/2019 pentru continuarea dezvoltării capabilităţii operaţionale aeriene cuprinse în Etapa de tranziţie iniţială a Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”, care a fost publicată în Monitorul Oficial pe data de 19.12.2019.

Tot în luna decembrie a fost semnat și contractul cu Guvernul Portugalia pentru achiziția avioanelor, din excedentul acestei țări, precum și a unui pachet de bunuri și servicii care include, printre altele, modernizarea avioanelor la un standard superior, elemente de suport logistic și instruirea personalului tehnic ingineresc.

Potrivit proiectului de lege pentru achiziția celor cinci aparate, valoarea estimată a programului se ridică la 333 de milioane de euro, fără TVA, din care 154 de milioane euro pentru contractul cu Portugalia și 178 de milioane de euro (echivalent în dolari) pentru contractul cu SUA.

Pentru achiziția pachetului de bunuri şi servicii complementare sunt în curs de atribuire Guvernului Statelor Unite ale Americii contracte de tip Letter of Offer and Acceptance – LOA, specifice Programului Foreign Military Sales – FMS.

Atribuirea contractelor este în conformitate cu prevederile art.22 lit:f din OUG nr. 114/2011, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.125/2012, cu modificările și completările ulterioare.

Programul va permite și creșterea nivelului de instruire a personalului tehnic ingineresc, precum și crearea capabilității de reparații capitale pentru motoarele ce echipează avioanele F-16.

Forțele Aeriene Române mai au în dotare 14 aeronave F-16 Fighting Falcon, care execută deja misiuni de poliție aeriană.

Prin Hotărârea CSAT din 27.09.2012 a fost aprobată Concepția de realizare graduală a capabilității de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene” care prevede realizarea graduală a capabilității operaționale aeriene finale, reprezentată de trei escadrile de luptă dotată cu câte 16 avioane multirol fiecare. Pentru aceasta, au fost semnate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 240/2013, contracte cu Guvernul Republicii Portugheze și Guvernul SUA pentru achiziționarea a 12 avioane F-16. Avioanele au fost livrate în perioada 2016-2017 – șase la 29.09.2016, trei la 15.11.2016 și trei la 28.09.2017.

Adoptarea Legii 237/2019 și semnarea contractului cu Republica Portugalia asigură premisele pentru ca industria națională de apărare să execute lucrările de mentenanţă, reparaţiile capitale la motoare şi modernizarea aeronavelor F-16.

Operatorul S.C. AEROSTAR S.A. – Centrul de mentenanță pentru aeronavele F 16 din dotarea Armatei României, va asigura mentenanța pentru acest tip de aeronave, SMFA și AEROSTAR având încheiat un protocol de colaborare în acest sens.

Sursa: MApN

Ce va cuprinde modernizarea aparatelor F-16 MLU la standardul M6XR?

Pentru menținerea unui nivel de capabilitate semnificativ al avioanelor aflate deja în serviciu, Statele Unite ale Americii şi ţările membre EPAF au dezvoltat, la începutul anilor ’90, programul MidLife Update (MLU).

În cadrul programului Mid-Life Update au fost modernizate peste 380 de avioane, iar dezvoltarea acestuia continuă.

Programul Mid-Life Update a inclus următoarele modificări:
– cabină standar F-16 C/D Block 50/52, compatibilă cu sistemele de vedere pe timp de noapte;
– două display-uri multifuncționale color;
– computer modular de misiune;
– radar de control al focului modernizat;
– sistem de navigație hibrid;
– sistem avansat de identificare amic-inamic;
– sistem de management pentru război electronic;
– capabilitate de acroșare a containerelor de cercetare;
– capabilitate de folosire a căștii cu afișaj electronic.

Avioanele F-16 MLU livrate României sunt în varianta de modernizare M5.2R, care include numeroase elemente caracteristice care oferă capabilități similare variantelor Block 50/52 aflate în producție, informează Fortele Aeriene Romane.

Aeronavele F-16 din dotarea României au resurse de zbor, în medie de 4500 ore de zbor fiecare, ceea ce înseamnă că perioada de exploatare va fi de minimum 20 de ani, în condițiile asigurării unui nivel minim 200 de ore de zbor anual pe avion.

Programul de modernizarea MLU 5.2R cuprinde:
– Motorizare F100-PW-220E – control digital;
– Sistem de armament ce permite atacul țintelor terestre cu muniție de precizie atât ziua cât și noaptea;
– Rachete aer-aer cu ghidare IR (AIM-9 M și X) dar și rachete radar active AMRAAM AIM-120C-7;
– Muniție aer-sol cu ghidare laser / GPS / EO / IR;
– TGP – Sniper pentru identificarea țintelor A/A și identificarea/iluminarea țintelorA/S;
– Sistem de management război electronic ce integrează sistemele de avertizare, autoprotecție și bruiaj electronic;
– Sistem de vedere pe timp de noapte și sisteme de iluminare interioară și exterioară;
– Cască pilot HMCS;
– Sistem de transmitere a datelor Link 16;
– Sistem avansat de identificare amic-inamic;
– Sistem de comunicații securizat.

Sursa: MApN

Ministerul Apărării nu a oferit detalii despre ce va cuprinde standardul M6XR, însă, cel mai probabil va fi o variantă a standardului internațional MLU M6.5.

Programul de modernizarea MLU 6.5 cuprinde:
– introducerea rachetelor aer-aer AIM-120D, cea mai modernă variantă AMRAAM, cu o rază de acțiune sporită și precizie crescută;
– introducerea de muniție aer-sol avansată GBU-39 SDB, GBU-54 LJDAM, JASSM, JDAM, EGBU-12, SDB;
– îmbunătățirea sistemului de transmitere a datelor Link 16;
– îmbunătățirea sistemului de avertizare iluminare radar AN/ALR-56M;
– îmbunătățirea sistemului GPS
– Sistem de management război electronic ce integrează sistemele de avertizare, autoprotecție și bruiaj.

Sursa: MApN