ApărareȘtiri

Rachete aer-aer AIM-9X Block II Sidewinder pentru Forțele Aeriene Române

Departamentul Apărării din SUA a atribuit un contract către Raytheon Missile and Defense pentru livrarea de rachete tactice aer-aer AIM-9X Block II către forțele SUA și din alte țări partenere, inclusiv România.

Contractul, cu o valoare de 328 milioane dolari, prevede livrarea a 721 de rachete AIM-9X Block II Sidewinder (inclusiv 156 de rachete pentru antrenament Block II Captive Air Training Missiles), echipamente conexe și componente de schimb (dispozitive de ghidare, componente pentru sistemul de propulsie etc).

În afară de Forțele Aeriene și Marina SUA, Raytheon va livra rachete și componente următoarelor țări: România, Australia, Bahrain, Belgia, Bulgaria, Canada, Danemarca, Finlanda, Indonezia, Israel, Japonia, Kuweit, Malaezia, Maroc , Olanda, Norvegia, Oman, Polonia, Qatar, România, Arabia Saudită, Singapore, Slovacia, Republica Coreea, Taiwan, Turcia și Emiratele Arabe Unite. Comunicatul Pentagonului, publicat pe 30 iunie, nu precizează câte rachete urmează să fie livrate României.

Potrivit termenilor contractului, echipamentele comandate vor fi livrate clienților până iunie 2024.

Block II este cea mai nouă generație a rachetei aer-aer AIM-9X Sidewinder a fost testată pentru prima dată în 2008. Ghidată IR, racheta are o rază de acțiune de până la 35 de kilometri și poate fi utilizată de o mare varietate de avione de luptă, precum F-15C Eagle, F-15E Strike Eagle, F-16 Fighting Falcon, F/A-18 Super Hornet, E/A-18G Growler, F-22 Raptor, F-35 Joint Strike Fighter și chiar drone MQ-9 Reaper.

Date tehnice AIM-9X Sidewinder (surse: Military.com, The Drive, Naval Air Systems Command)

Rol: Rachetă tactică cu rază scurtă de acțiune

Producător: Raytheon

Introducere în serviciu: 1956 (AIM-9); 2003 (AIM-9X); 2008 (AIM-9X Block II)

Anvergură: 45 cm

Lungime: 302 cm

Diametru: 13 cm

Greutate totală: 84,37 kilograme

Greutatea ogivă: 9,36 kilograme

Viteză: clasificată (supersonică)

Rază de acțiune: clasificată, aproximativ 35 de kilometri

Sistem de ghidare: infraroșu pasiv

Țări utilizatoare: SUA și peste 20 de țări din întreaga lume

Sursa: US Departament of Defense