ApărareȘtiri

MDA vrea să îmbunătățească sistemul de luptă contra impulsurilor electromagnetice la Deveselu

Agenția de Apărare Antirachetă a SUA (MDA) a anunțat intenționează să aloce 43 de milioane de dolari, în anul fiscal 2022, pentru modernizarea scutului antibalistic Aegis, o parte din aceste fonduri urmând să fie direcționate spre lucrări de îmbunătățire a sistemului de luptă contra impulsurilor electromagnetice la mare altitudine din cadrul instalației Aegis Ashore din România.

Instituția din SUA, care coordonează dezvoltarea capacităților de apărare contra rachetelor balistice, solicită Congresului un buget pe anul fiscal 2022 cu o valoare totală de 8,9 miliarde de dolari, intenționând să-și concentreze eforturile pe dezvoltarea de sisteme de apărare contra amenințărilor emergente, cum ar fi rachete hipersonice și arme spațiale.

Agenția solicită 7,16 miliarde de dolari pentru activități de cercetare, dezvoltare, testare și evaluare; 1,24 miliarde de dolari pentru achiziții și 502 milioane de dolari pentru operațiuni și întreținere, relatează Defense News.

Peste 730 de milioane de dolari urmează să fie alocați pentru sistemul antirachetă Aegis. O parte din această sumă ar urma să acopere dezvoltarea de actualizări software care să permită sistemului să răspundă la amenințări din ce în ce mai complexe în medii mai complexe.

Totodată, MDA vrea să aloce 647,4 milioane de dolari pentru achiziția de 40 de rachete SM-3 Block IB și opt rachete SM-3 Block IIA pentru sistemele Aegis. Instalațiile din România și Polonia pot utiliza ambele variante de rachetă, notează agenția.

Instituția mai solicită 43,2 milioane de dolari pentru modernizarea și testarea de îmbunătățiri la Complexul de testare Aegis Ashore din Hawaii, care ulterior vor fi implementate în cadrul instalațiilor operaționale din România și Polonia. De asemenea, această sumă acoperă și finanțarea operațiunilor de la instalația din România și finalizarea celei din Polonia.

De asemenea, MDA va direcționa o parte din fonduri spre continuarea lucrărilor de îmbunătățire a sistemului de luptă contra impulsurilor electromagnetice la mare altitudine (High-Altitude Electromagnetic Pulse Combat System) din cadrul instalației Aegis Ashore din România.

Singurul sistem Aegis Ashore operațional în Europa este amplasat la Deveselu, fiind echipat cu 44 de rachete interceptoare SM-3. După lucrările de modernizare finalizate anul trecut, sistemul de la Deveselu poate lansa și rachete varianta Block IIA, care a fost utilizată pentru interceptarea unei rachete intercontinentale (ICBM) care zbura în spațiul extraatmosferic, în cadrul unui test desfășurat în noiembrie 2020

Un al doilea sistem Aegis Ashore european este în construcție în Polonia, însă lucrările sunt în întârziere și sunt programate să se încheie abia în anul fiscal 2022.

Sistemul Aegis Ashore de la Deveselu (NATO)

Rachetele SM-3 Block IIA au o viteză maximă de aproximativ 4,5 km/s (adică de 13 ori mai mare decât viteza sunetului), față de 3 km/s în cazul generației mai vechi SM-3 Block I.

Interceptorul SM-3 folosește forța cinetică și nu un focos exploziv pentru a-și distruge ținta.

Moscova acuză de mai mult timp că scutul antirachetă american are scopul de a submina puterea militară rusă, în timp ce SUA susțin că sistemul Aegis are rolul de a contracara amenințări regionale, precum Iranul și Coreea de Nord.

De altfel, în urma testului din noiembrie 2020, Rusia a acuzat Statele Unite că au mințit comunitatea internațională cu privire scopurile sale pentru instalarea unui scut de apărare antibalistic în Europa, iar testul efectuat cu un sistem Aegis, similar cu cel din România, confirmă, din nou, „caracterului periculos și destabilizator” al strategiei antirachetă a Washingtonului „și evidenta sa orientare anti-rusă”.