Aeronave militare rusești aflate în apropierea spațiului aerian NATO, monitorizate de avioane din România, Bulgaria și Turcia
Avioane de luptă din România, Bulgaria și Turcia au fost trimise să monitorizeze mai multe aeronave militare rusești, inclusiv bombardiere Tupolev Tu-22, care zburau miercuri în apropierea spațiului aerian al țărilor membre NATO din zona Mării Negre. Evenimentul a avut loc puțin timp după ce Rusia a acuzat Statele Unite că destabilizează regiunea pontică.
În cursul zilei de 10 februarie, Centrul NATO de operațiuni aeriene combinate (CAOC-TJ) de la Torrejon de Ardoz, Spania, a alertat forțele aeriene din România, Bulgaria și Turcia asupra prezenței mai multor avioane militare rusești în apropierea spațiului aerian NATO, arată un comunicat al Comandamentului Aerian Aliat.
Aeronavele rusești aveau transponderele oprite, nici au transmis un plan de zbor prestabilit și nici au comunicat cu controlorii de trafic aerian din zonele prin care zburau. Aceste elemente putând crea un pericol pentru traficul aerian civil, se mai arată în comunicat.
Avioanele MiG-21 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la baza Mihail Kogălniceanu pentru a intercepta grupul, iar aparate MiG-29 ale aviației bulgare au rămas la sol, dar pregătite pentru a interveni în caz de nevoie. Tototată, aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Turce au fost poziționat pentru a putea răspunde în orice moment.
Avioanele NATO s-au întors la bazele lor după ce aeronavele militare rusești s-au îndepărtat de spațiul aerian aliat.
Două bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 ale Forțelor Aerospatiale Ruse au efectuat un zbor planificat peste apele neutre ale Mării Negre, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, care a precizat că zborul a durat peste cinci ore. Bombardierele au fost escortate de avioane multirol din Districtul Militar de Sud al Rusiei.
Evenimentul a avut loc la scurt timp după ce Rusia a acuzat Statele Unite că destabilizează regiunea Mării Negre prin dislocarea tot mai frecventă de nave și aeronave în sprijinul aliaților și partenerilor NATO din această zonă.
We call on the 🇺🇸 military to stop reckless ⚔️ saber rattling and mind their business in the territorial waters of the United States. The peace and security of the #BlackSea need no alien interference. https://t.co/Pi2MWcLgHu
— Russian Embassy in USA 🇷🇺 (@RusEmbUSA) February 10, 2021
“Se pare că Flota a 6-a [a SUA] abia așteaptă să găsească un inamic în Marea Neagră. Caută cu disperare un pretext (…) pentru intensificarea prezenței în regiune”, a reacționat Ambasada rusă la Washington după un exercițiu aeronaval turco-american în zona pontică.
Ambasada a mai precizat că “pacea și securitatea Mării Negre nu au nevoie de interferențe străine” și a recomandat forțelor americane “să-și vadă de treabă în apele teritoriale ale Statelor Unite”.
Regiunea Mării Negre are o importanță strategică deosebită pentru Moscova, deoarece este cea mai facilă cale de acces a Rusiei către Mediterana de Est și Oceanul Indian.
După anexarea Crimeei, Rusia a poziționat aici sisteme Anti Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), inclusiv radare, rachete antinavă și sisteme antiaeriene și antirachetă, iar Flota rusă a Mării Negre a fost întărită. Toate aceste îi permit Moscovei să supravegheze o mare parte din bazinul pontic și îi asigură o poziție dominantă față de celelalte state riverane.
Astfel că pentru a contrabalansa poziția puternică a Rusiei în regiunea pontică, NATO a intensificat prezența în zonă, în sprijinul aliaților (România, Bulgaria și Turcia) și partenerilor (Ucraina și Georgia).
La finalul lunii ianuarie și începutul acestei luni, în bazinul Mării Negre au fost prezente trei nave vase militare americane – distrugătoarele USS Porter și USS Donald Cook și nava de realimentare USNS Laramie – care au efectuat operațiuni de securitate maritimă, alături de aliații și partenerii NATO din regiune.