ApărareȘtiri

SUA neagă informațiile privind reducerea prezenței sale militară în Europa de Est pentru a calma Rusia

Informațiile conform cărora Administrația SUA analizează opțiuni pentru retragerea forțelor americane din Europa de Est, în contextul discuțiilor cu Rusia, nu sunt corecte, afirmă Emily Horne, purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională de la Washington.

Reprezentanta Casei Albe a subliniat că oficialii americani au indicat că dacă “dacă Rusia va invada Ucraina, ne vom întări Aliații NATO de pe flancul estic, față de care avem o obligație sacră”.

“Suntem strâns conectați cu aliații noștri NATO în încercarea de a gestiona această criză, pe principiul «nimic despre tine fără tine»”, a adăugat Emily Horne.

Reacția Casei Albe vine după ce NBC News a relatat că Administrația Biden este pregătită să propună reducerea prezenței militare și diminuarea dimensiunii exercițiilor militare în Europa de Est, cerând în schimb ca Rusia să-și reducă propria prezență în regiune.

Discuțiile ar putea aborda sfera exercițiilor militare desfășurate de cele două puteri, numărul de trupe americane staționate în statele baltice și Polonia, notificarea prealabilă cu privire la transferul de forțe și rachete de croazieră Iskander, cu capacitate nucleară, în enclava rusă Kaliningrad între Polonia și Lituania, au declarat, sub protecția anonimatului, un oficial al actualei Administrații de la Casa Albă și doi foști oficiali americani din cadrul sectorului de securitate națională.

În contextul în care zeci de mii de trupe ruse sunt comasate la granița cu Ucraina, Administrația Biden amenință cu sancțiuni fără precedent și alți pași duri dacă Moscova intervine în Ucraina. Totodată, oficiali americani și ruși urmează să discute săptămâna viitoare în încercarea de a aplana criza.

Administrația „alcătuiește o listă de opțiuni pentru schimbarea posturii forțelor din Europa pentru a le discuta cu Rusia în cadrul negocierilor”, a spus un oficial din cadrul Administrației, citat de NBC News. Dacă Rusia pare dispusă să discute despre reducerea prezenței sale în regiune, SUA vor fi pregătite să discute anumite mișcări, a adăugat el.

Pentru orice schimbare a prezenței militare americane în Europa, Rusia ar trebui să ia măsuri reciproce, echivalente, de reducere a forțelor, iar simpla retragere a trupelor ruse din Ucraina nu ar fi suficientă, au indicat surse citate de NBC News.

Însă purtătoarea de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională de la Washington a negat informațiile, afirmând că “Administrația nu discută cu Rusia numărul de trupe staționate în țările baltice și în Polonia”.