ApărareȘtiri

Activitate neobișnuit de intensă a Rusiei în apropierea spațiului NATO: Avioane rusești, monitorizate de aeronave românești

Sursa: NATO

În cursul zilei de luni, 29 martie, avioane de luptă din mai multe țări NATO, inclusiv din România, au fost trimise să monitorizeze mai multe grupuri de aeronave militare rusești care zburau în apropierea spațiului aerian al alianței deasupra Mării Negre, Mării Baltice, Mării Nordului și Atlanticului de Nord, se arată într-un comunicat al Comandamentului Aerian Aliat.

Astfel, avioane de vânătoare din Turcia, România și Bulgaria au fost trimis să monitorizeze trei aparate de zbor ale aviației militare rusești care zburau în proximitatea spațiul aerian aliat peste Marea Neagră.

Mai la nord, deasupra Mării Baltice, un avion rusesc de patrulare maritim Il-38 a fost interceptat de avioane italiene care efectuează misiuni de poliție aeriană în zona baltică.

În zona arctică, avioane F-16 ale Forțelor Aeriene Regale Norvegiene au interceptat două grupuri diferite de avioane militare rusești ce zburau în apropierea coastelor țării. Un prim grup, format din două bombardiere Tupolev Tu-95 Bear, a survolat Marea Nordului, astfel că Marea Britanie și Belgia au trimis aeronave pentru a le monitoriza. Al doilea grup, format din două bombardiere Tupolev Tu-160 Blackjack, a zburat deasupra Atlanticului de Nord.

“Interceptarea mai multor grupuri de avioane ruse demonstrează disponibilitatea și capacitatea forțelor NATO de a proteja cerul aliat, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an”, a declarat generalul de brigadă Andrew Hansen, comandantul adjunct al Statului Major al Comandamentului Aerian Aliat de la Ramstein, Germania.

Niciunul dintre avioanele rusești nu a intrat în spațiul aerian aliat și operațiunile de interceptare au fost efectuate conform unei proceduri standard, au indicat oficialii NATO.

Anul trecut, un oficial NATO, a declarat sub protecția anonimatului, că s-a observat o intensificare a activității militare rusești în zona pontică, precum și în alte părți din Europa, după anexarea regiunii Crimeea, în 2014.

De altfel, ministrul bulgar al Apărării, Krasimir Karakachanov, a comentat în 2020, după o interacțiune aeriană Rusia-NATO, că Moscova „testează capacitatea noastră și vor să vadă cum vom reacționa, cât de repede vom trimite avioanele și dacă radarele noastre îi vor detecta”.

„Aceasta este practica lor obișnuită”, a adăugat Karakachanov.

Potrivit generalul-locotenent (r) Ben Hodges, fost comandant al Forțelor terestre ale SUA în Europa, scopul acestor zboruri efectuate de aviația militară rusă este acela de a cartografia contururile zonelor acoperite de sistemele radar ale NATO, cât și de a testa timpii și tehnicile de răspuns ale alianței.

Anul trecut, forțele aeriene ale țărilor NATO din întreaga Europă au executat peste 400 de misiuni de interceptare sau monitorizarea a unor avioane necunoscute care se apropiau de spațiul aerian al alianței. Aproape 90 la sută din aceste misiuni – aproximativ 350 – au fost ca răspuns la zboruri ale unor avioane militare rusești, a transmis organizația de securitate la finalul lui 2020.

„În ultimii ani, am văzut un nivel crescut al activității aeriene militare rusești aproape de granițele Alianței”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu. „Suntem întotdeauna vigilenți. Avioanele de vânătoare NATO sunt de serviciu non-stop, gata să se intervină în caz de zboruri suspecte sau neanunțate în apropierea spațiului aerian al aliaților noștri. Poliția aeriană este un mod important în care NATO asigură securitatea membrilor noștri”, a explicat oficialul.