ApărareȘtiri

Acordul ce prevede dislocarea a încă 1.000 de militari americani în Polonia, ratificat de Varșovia

Andrzej Duda (Kancelaria Prezydenta)

Prezența militară a SUA consolidează securitatea părții noastre din Europa și întărește securitatea Alianței Nord-Atlantice, a subliniat președintele polonez Andrzej Duda, în cadrul ceremoniei de ratificare a acordului polono-american privind cooperarea în domeniul apărării, relatează portalul de știri Defence24.pl.

Acordul îmbunătățit de cooperare în domeniul apărării (EDCA) prevede o suplimentare a numărului de trupe americane staționate în Polonia și stabilirea unui nou cadru legal pentru prezența militarilor americani în această țară. Înțelegerea a fost semnat pe 15 august, la Varșovia, de ministrul apărării naționale Mariusz Błaszczak și secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, fiind ratificată pe 9 noimebrie de președintele Duda.

În cursul ceremoniei de luni, de la Palatul prezidențial de la Varșovia, președintele Duda a afirmat că, în ultimii cinci ani, frăția polono-americană a luat „forma foarte importantă” a prezenței militare americane în Polonia și pe flancul estic al NATO. „Prezența militară americană întărește cu siguranță securitatea părții noastre din Europa, întărește securitatea Alianței Nord-Atlantice și este o garanție că articolul 5 din Acordul Euro-Atlantic va fi respectat”, a spus președintele.

“Este în primul rând o garanție de securitate pentru Polonia și pentru întreaga parte a Europei, adusă de trupele americane și de frăția armată polono-americană”, a spus președintele. El a subliniat că se traduce și în oportunități pentru dezvoltarea cooperării economice și de afaceri. “Acest lucru face ca piața central-europeană să fie o piață mult mai sigură și mai stabilă pentru investitorii americani”, a argumentat Andrzej Duda.

Liderul de la Varșovia a mai afirmat că a observat acest lucru în ultimii ani prin creșterea interesului american pentru dezvoltarea cooperării energetice, implicarea sporită a investitorilor americani în Polonia și Europa Centrală și de Est și prin implicarea politică și economică a SUA în proiectul de cooperare regională Inițiativa celor Trei Mări, din care face parte și România.

SUA va desfășura comandamentul Corpului 5 de armată din Kentucky în Polonia, iar cel puțin 1.000 de militari americani vor fi transferați în Polonia, pe lângă cei 4.500 de militari americani deja prezenți aici prin rotație.

Înainte de semnarea acordului polono-american, Rusia a avertizat Varșovia asupra “costurilor” generate de poziționarea ca “țară din prima linie”.

Polonia este una dintre țările membre NATO care respectă regula privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare, iar Varșovia este un client important al industriei militare din SUA, achiziționând inclusiv avioane de generația a cincea F-35.

Liderul de la Varșovia a subliniat că relațiile polono-americane datează de peste două secole, amintinind că de-a lungul istoriei comune a celor două țări au existat eroi care au luptat pentru ceea ce polonezii numesc libertatea mea și a ta.

„Mă gândesc la generalii noștri, Kościuszko, Pulaski, mă gândesc și la soldații americani și aviatorii care au luptat pentru o Polonie independentă și suverană la începutul secolului al XX-lea, din 1918 până în 1921, apărând, de asemenea, granițele Republicii Polonia”, a afirmat liderul de la Varșovia.

Președintele și-a amintit, de asemenea, de soldații care au murit ajutându-i pe polonezi în lupta împotriva invadatorilor naziști în timpul celui de-al Doilea Război Mondial – aviatorii americani care au murit furnizând arme și echipament insurgențiilor de la Varșovia și partizanilor polonezi din alte zone.

El a adăugat că după 1989, soldații polonezi și americani au luptat umăr la umăr pentru a apăra libertatea în multe locuri din întreaga lume, inclusiv Irak sau Afganistan.

După cum a menționat el, sunt de asemenea „zeci de mii de soldați americani care au pășit pe solul polonez în ultimii ani în timpul exercițiilor și prezenței rotaționale”.